Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ομορφες στιγμές σε σχολικές πολιτιστικές εκδηλώσεις...μέσα στην "καταχνιά"

-Θα έρθεις Β., να με δείς? χορεύω την Παρασκευή (το θεία είναι καταργημένο)
-Θα έρθω αγάπη μου, θα έρθω οπωσδήποτε. (δεν είχα καταφέρει την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά στα 5 χρόνια, δεν θα το έχανα με τίποτα εχθές)
Και πήγα να δώ τον ανηψιό μου  12 ετών, μαθητή της έκτης δημοτικού, στο 5ο Φεστιβάλ σχολικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του Δ.Ν.Ιωνίας.
Μαθητής στο σχολείο (που χρόνια πριν τελειώσαμε ο πατέρας του κι εγώ), συμμετέχει στο χορευτικό εργαστήρι του δημοτικού σχολείου.
Μία ελάχιστη μηνιαία συνδρομή των γονιών στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, έχει σαν αποτέλεσμα, παιδιά να μαθαίνουν χορούς με μία δασκάλα ...μάλλον φωτισμένη για μένα...που ξέρει να μεταδίδει φως, αγάπη για την τέχνη, που διδάσκει τα παιδιά τα έθιμα μέσα από τα δρώμενα, δίπλα στο ριζίτικο διδάσκει τον ζεμπέκικο και που ΄χει μαθητές που την ακολουθούν με λατρεία.
Ετσι λοιπόν , φθάσαμε εχθές όπου ξεκινά το τμήμα χορευτικού εργαστηρίου του Δήμου με χορούς της Ηπείρου. Παιδάκια από 5 χρονών μέχρι 12, χάρμα οφθαλμών.
Ακολουθεί το 4ο δημοτικό σχολείο της Ν.Ιωνίας με χορούς από Κεντρική και Δυτική Μακεδονία,  το 14ο με χορούς από τα Μέγαρα, τη Δωδεκάνησο, τη Σαλαμίνα.
Ερχεται και η ώρα του 1ου δρώμενου με το έθιμο της κούνιας -έθιμο της Κύθνου από το β'τμήμα του χορευτικού εργαστηρίου του Δήμου.
Φθάνει και η ...δική΄μας η σειρά, 11ο και 15ο δημοτικό σχολείο Ν.Ιωνίας με χορούς κι έθιμα από την Θράκη. Το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, ο ζωναράδικος -τσέστος τι δύσκολος χορός, τι λεβέντικος κατά τη γνώμη μου και πόσο όμορφα τον χόρεψαν τα αγόρια της έκτης.
Μα η συγκίνηση ήταν στο τέλος, όταν χόρεψαν τα παιδιά του διαπολιτισμικού σχολείου Αλσούπολης. Παιδιά από τη Γκάνα, τη Νιγηρία, την Πολωνία, τη Σομαλία, χόρεψαν ελληνικούς χορούς  από τη Μ.Ασία.
Τι φωτισμένος και ο δάσκαλος των παιδιών αυτών.΄Το χειροκρότημα διάρκειας και δυνατό.
Πόσο όμορφα ένιωθα φεύγοντας, ακούγοντας όλους να μιλούν για τα συναισθήματά τους  για τα παιδιά του διαπολιτισμικού σχολείου.
Οταν άκουγα να λένε΄"τελικά Ελληνας είναι όποιος μετέχει της ελληνικής παιδείας"
Τι όμορφη βραδιά!
Βραδιά αποδοχής και αγάπης.

9 σχόλια:

  1. Eυτυχως που υπαρχουν κ αυτές οι στιγμές και μας κρατανε.. Και τότε αισθάνεσαι την απίστευτη αξία του πολιτισμού.. αυτού του πολιτισμού.. μέσα στην καταχνιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακαρι ολοι να εβλεπαν τα πραγματα ετσι με προοδευτικοτητα και αγαπη μεταξυ των λαων που σιγουρα δεν εχουν διαφορες.Οι διαφορες ειναι μονο στο μυαλο και στα σχεδια των κυβερνωντων που μας χρησιμοποιουν σαν πιονια στο παιχνιδι του 'διαιρει και βασιλευε' που ισχυει και στην Ελλαδα αλλα και αλλου, δυστυχως.

    Φιλια απο τον καλοκαιρινο-επιτελους-Βορρα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα παιδιά, αχ τα παιδιά τα ανυποψίαστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς γλυκειά μου καλλιτέχνιδα, ευτυχώς. Γιατί πολιτισμός χωρίς σεβασμό δεν γίνεται. Είναι κάτι άλλο για μένα.
    Και μέσα σε μία τέτοια σκοτεινή περίοδο, τι φωτεινές τέτοιου είδους στιγμές.
    Να είσαι καλά
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γλυκειά μου Elva, πόσο δίκηο έχεις. Οι διαφορές είναι μόνο στα αρρωστημένα και πονηρά μυαλά που δυστυχώς επηρεάζουν και απλούς ανθρώπους. ΄
    Πόσο ανάσανα με την εκφρασμένη τόσο απλά και δυνατά προοδευτικότητα
    Φιλιά και από μένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Riski΄, τα χρόνια της αθωότητας, τα χρόνια της αθωότητας.
    Αχ και να καταφέρουν να πάρουν ότι τους χρειαστεί γι αργότερα.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. am also interested in this topic. I have spent a lot of time on searching this kind of topic. It is very informative.
    the best seo company|

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thanks for your many years of a great service well done! I’ve always felt good about listing my concerts with you and linking from my website.

    ΑπάντησηΔιαγραφή