Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ανοιξη, στην καρδιά, στην ψυχή, στη σκέψη σ'ένα "φοβικό" περιβάλλον


Μόλις επέστρεψα, από την εκδήλωση, συνιστωστών του ΣΥΡΙΖΑ όπως διεπίστωσα, για το Πρόγραμμα και Σύμφωνο Σταθερότητας.
Πήγα με φίλη για να ακούσουμε κυρίως το Κ.Βεργόπουλο (από τους σοβαρότερους αριστερούς διανοητές κατά τη γνώμη μου) και τον Α.Αλαβάνο.
Επειδή φύγαμε "γεμάτες", επειδή μας απαντήθηκαν ερωτήματα αναφορικά με το μονόδρομο του Προγράμματος Σταθερότητας ή όχι, επειδή μες στην υπερβολή μου ένιωσα ελπίδα, καθ'υπερβολή ίσως έψαξα για μία εικόνα που να συμβολίζει την Ανοιξη.
Σημείωση:Η εικόνα βρίσκεται στη δ/νση:artemistics.files.wordpress.com/2009/03

14 σχόλια:

  1. καλημέρα Ιππολύτη

    Δεν ξέρω την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας αλλά μάλλον θα έχει πολλές διαφορετικές προτάσεις ανάλογα με τις "συνιστώσες".

    Δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να σου δώσουν αισιοδοξία γενικόλογες προτάσεις που προτείνονται από ένα οποιοδήποτε κομματικό όργανο ή διανοητή ενταγμένο σε κάποιο κόμμα.

    Συνήθως, τα προβλήματα μιας κοινωνίας βρίσκονται κατά την γνώμη μου στην νοοτροπία των πολιτών μιας χώρας και δεν αντιμετωπίζονται με τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος ή ενός πολιτικού προσώπου. Άλλωστε, όσο και καλές να είναι αυτές οι προτάσεις, αφού δεν μπορούν να εφαρμοστούν, λόγω των αντιδράσεων φορέων και άλλων κομμάτων, παραμένουν στα πλαίσια της ουτοπίας.

    ----

    Για το θέμα της ΕΤ2.

    Φεύγουν οι Οικονόμου, Λυριτζής, Τσαπανίδου και πάνε στο ΣΚΑΙ.

    Ωραία, και ποιά ήταν τα μέτρα του Γερουλάνου που διασφάλιζαν ότι τέτοιοι διογκωμένοι μισθοί ή επιδόματα δεν θα υπήρχαν στο μέλλον. Τίποτα!

    Ποιοί ήταν αυτοί οι νομοτεχνικοί που έφτιαξαν αυτές τις διατάξεις με τις οποίες δόθηκαν οι υπέρογκες αμοιβές? Άγνωστοι!

    Θα μείνουν ατιμώρητοι? Προφανώς!

    Και ποιό ήταν το αποτέλεσμα του όλου ντόρου που έγινε με τους υπέρογκους μισθούς.

    Οι "κατηγορούμενοι" (δηλ. αυτοί οι τρείς) αύξησαν τα ποσοτά τηλεθέασης τους, έγιναν γνωστότεροι και προφανώς διαπραγματεύτηκαν καλύτερες αποδοχές στο ΣΚΑΙ, από αυτές που θα πετύχαιναν αν δεν είχε ξεσπάσει αυτός ο θόρυβος!

    Όλα, μια απόλυτη απαισιοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ippoliti θα πρέπει να είσαι απο τους τυχερούς αυτής της ζωής, απο αυτούς που δε χάνουν ποτέ την ελπίδα, απο αυτούς που αντιμετωπίζουν καλοπροαίρετα τα λόγια ή ακόμα τις πράξεις ορισμένων και ιδιαίτερα των πολιτικών.
    Η εμπειρία η δική μου και η προσωπική μου εκτίμηση με έχει κάνει να αντικρύζω τη ζωή με επιφυλακτικότητα. Δυστυχώς θα έλεγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλο μηνα (και απο εδω) Ιppoliti μου

    Η ελπιδα ειναι καλη και χρησιμη οταν συνοδευεται απο δεσμευσεις για κυβερνητικο εργο και υλοποιηση αυτων που μας υποσχεθηκαν.
    (Αλλιως ακουγεται λιγο σαν τη παρηγορια στον αρρωστο..) :)



    @Ionnkorr

    Γραφεις:

    ''Συνήθως, τα προβλήματα μιας κοινωνίας βρίσκονται κατά την γνώμη μου στην νοοτροπία των πολιτών μιας χώρας και δεν αντιμετωπίζονται με τις πολιτικές προτάσεις ενός κόμματος ή ενός πολιτικού προσώπου. Άλλωστε, όσο και καλές να είναι αυτές οι προτάσεις, αφού δεν μπορούν να εφαρμοστούν, λόγω των αντιδράσεων φορέων και άλλων κομμάτων, παραμένουν στα πλαίσια της ουτοπίας''.

    Ριξε αν θελεις μια ματια στην αναρτηση μου για τη Κολομβια, που δειχνει ακριβως οτι πολλες φορες, οταν ενα πολιτικο προσωπο ειναι ειλικρινες και θελει να προσφερει εργο, (ακομη και αν αρχικα υπαρχει καχυποψια), στο τελος κερδιζει τη μαχη επειδη οι πολιτες βλεπουν οτι τελικα δεν εξαπατηθηκαν και αυτη ειναι η μεγαλυτερη εγγυηση ενος πολιτικου: Nα κραταει τις υποσχεσεις που εδωσε στους ψηφοφορους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε Έλβα

    επειδή, ακριβώς, είδα αυτά που έγραψες για την Κολομβία, δεν σχολίασα σε σένα, προσπαθώντας να αποφύγω τα collisions!!!

    Αλλά άντε πάλι ξανά και ξανά...

    χα..χα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Ionkorr, Elva, Leondokarde.Ζητώ συγγνώμη που δεν έχω ανταποκριθεί, θα απαντήσω αύριο.
    Πολύ καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ionkorr, θα αρχίσω να πιστεύω ότι δάκτυλος διαδικτυακός μπαίνει όταν πάω να σου απαντήσω.Μισή ώρα προσπαθώ και έχασα πάλι το σχόλιό μου.
    Εγραφα λοιπόν, ότι ένιωσα αισιοδοξία γιατί συνειδητοποίησα ότι κάποιος κάπου βλέπει την κατάσταση όπως εμείς (βάζω εμείς για την παρέα που συμφωνούμε). Οτι δεν πιστεύειότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από αυτήν την λαίλαπα που εκφράζεται σχεδόν μονομερώς με επιδρομή στα εργασιακά κεκτημένα. Που μας επιτρέπει να ξαναθυμηθούμε τον Κρούγκμαν που έλεγε μόλις πέρσι ότι το Σύμφωνο ΣΤαθερότηας πρέπει να αναβληθεί από την ΕΕ γιατί δεν βοηθά αλλά οδηγεί σε περαιτέρω ύφεση, που μ'έκανε να ξαναβρώ την εθνική μου υπερηφάνεια και να μη νιώθω απολογούμενη στο φορολογούμενο Γερμανό, δεν του χρωστώ, όχι μόνο γιατί το 1/5 των χρημάτων που εισπράττω ως χώρα από τα ΚΠΣ ξαναγυρίζει στην ΕΕ (επίσημη έκθεση της Επιτροπής-δεν το άκουσα στην προχθεσινή ομιλία απλώς το ξαναθυμήθηκα)αλλά και γιατί το πλεόνασμα της χώρας του ασκεί πίεση στης δικής μου χώρας΄-όπως και στης Πορτογαλίας, ΙΣπανίας, Ιρλανδίας το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου.
    Επειδή θεωρώ ότι φοβισμένοι άνθρωποι γίνονται εύκολα υποχείρια οιουδήποτε (διοικούνται και κυβερνώνται ευκολότερα), επειδή θεωρώ το φόβο το πλέον αρνητικό ατομικό συναίσθημα φαντάσου όταν γίνεται συλλογικό, για όλους αυτούς τους λόγους είμαι αισιόδοξη, μετά τη συμμετοχή μου στην προχθεσινή εκδήλωση.
    Δεν συμφωνώ απόλυτα ότι η νοοτροπία των πολιτών καθορίζει μία κοινωνία, σαφώς επηρεάζει αλλά για μένα δεν καθορίζει. Οσο λαϊκιστικο κι αν ακούγεται θεωρώ ότι οι οικονομικές κατά κύριο λόγο και λιγότερο οι πολιτικές εξουσίες λειτουργούν και καθορίζουν την πορεία ολόκληρων κοινωνιών.
    ΣΥνεχίζω παρακάτω γιατί φοβάμαι μην χάσω πάλι το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν θα διαφωνήσω ότι δεν έγιναν και πολλά με το ντόρο που ξέσπασε. Πάντως κι ένας να ξανασκεφθεί όφελος είναι.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Leondokarde καλησπέρα. Καταρχήν χάρηκα φοβερά που είδα και άκουσα το Βεργόπουλο μετα΄από τόσα χρόνια, τον Τσουκαλά στο ακροατήριο επίσης, διανοητές πρώτης γραμμής για μένα.
    Και εγώ θεωρώ σημαντική την συμμετοχή των πνευματικών ανθρώπων στα τεκταινόμενα.Και ναι την ελπίδα μου τη χάνω αλλά την ξαναβρίσκω κι από αυτήν την άποψη θεωρώ ότι είμαι τυχερή.Εμαθα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.
    Σημαντικό μάθημα ζωής να είμαστε επιφυλακτικοί "(δεν θα διαφωνήσω) εν μέρει.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elva καλησπέρα. Τι να σου πώ προς το παρόν μόνο διάσταση εξαγγελιών και κυβερνητικού έργου βιώνουμε τουλάχιστον στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής, αλλά επειδή πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι μονόδρομος (όπως είπα και παραπάνω στον Ionkorr)η ελπίδα μου έρχεται από τη διάθεση για αγώνα με όποιον το κάνει πολιτική ή κοινωνικήδύναμη,
    Καλό βράδυ στο βορρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η ελπίδα είναι μόνο ΜΙΑ
    ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΣΟΥ Ή ΌΤΑΝ ΟΛΑ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλη σου ημέρα akrat.Πόσο μου άρεσε το σχόλιό σου και πόσο συμφωνώ.Το προσυπογράφω
    Πολύ καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. agapiti ippoliti,

    egw pantws sti thesi sou de tha katadexomoun na akousw omilia tou alabanou.
    einai autos pou ekmetaleuetai ta niata tis elladas gia psifothiria.
    einai autos pou to gnwsto dekembri dieprakse ierosylia se baros tou aleksi grigoropoulou.
    (stin tileorasi apokalese ton aleksi k papaflessa o geloios!!!).
    kai meta to paizei aristeros.
    tromara tou!!!

    aidia sketh mou prokalei...

    ilias/gl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ομολογώ ότι πήγα να ακούσω τον Κ.Βεργόπουλο,τον οποίο είχα χρόνια ν'ακούσω (πέραν του ότι τονδιάβαζα).Εκεί συνειδητοποίησα, ότι ήταν συγκέντρωση των Συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω, ομολογώ ότι παρά τα λάθη του Αλαβάνου (μέσα σε αυτά και συμπεριφορά του στον αείμνηστο Παπαγιαννάκη), τις υπερβολές του (νομίζω κι εγώ ότι ήταν εξωπραγματικό αν όχι ιεροσυλία ο χαρακτηρισμός Παπαφλέσσας του νεαρού Αλέξη), τις λανθασμένες πολιτικές του εκτιμήσεις κατά καιρούς (όσον αφορά την ΕΕ κυρίως) θεωρώ ότι είναι μία φωνή που μπορώ ν'ακούω και να κριτικάρω.
    Καλή πολύ καλή σου ημέρα κι ευχαριστώ.Θα το σκεφτώ ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή