Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ο άστεγος ...που μου επέστρεψε το κινητό μου.

Μία από τις πιο δύσκολες, πιεστικές εβδομάδες όπως αυτή που πέρασα. Επειδή μ'αρέσει να σαρκάζω τη δυσκολία και να της πήγαίνω κόντρα, αποφασίζω να βγώ για γρήγορα αποκριάτικα ψώνια για να συμμετάσχω σε μία γιορτή.
Δίνω ραντεβού στην Ερμού στην Καπνικαρέα με τη φίλη και γρήγορα συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει κάτι στο συγκεκριμένο μαγαζί που θα ήθελα. Κάνουμε ένα τσιγάρο έξω από το μαγαζί πριν τρέξουμε για το άλλο μιας κι ο χρόνος ήταν οριακός.
Πέφτει το κινητό μου και δεν το παίρνω χαμπάρι. Το αντιλαμβάνομαι όταν φθάνω στο επόμενο, το απαντά ένας κύριος με ξενική προφορά, και μας λέει να μην ανησυχούμε, το βρήκε και είναι στο μαγαζί. Νομίζοντας ότι εννοεί άνθρωπος του μαγαζιού του ζητάμε να το κρατήσει και να περάσουμε την επόμενη μέρα να το πάρουμε. Ο κύριος απαντά ότι δεν είναι του μαγαζιού, είναι ΑΣΤΕΓΟΣ έξω από το μαγαζί και να μην ανησυχούμε, δεν χρειάζεται να βιαστούμε , θα βρίσκεται εκεί, για τουλάχιστον καμμιά ώρα.
Χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς είπε κι έχοντας τη διάθεση να μην λοξοδρομήσουμε από το στόχο μας, (είπαμε κόντρα στην δυσκολία  μικρή ή μεγάλη, μία από τις ...αφόρητες μέρες πού όλα σου πάνε στραβά), αποφασίζουμε να κάνουμε τις αγορές μας και να πάμε αργότερα.
Στο δρόμο σκεφτόμαστε ", μας απάντησε ένας ΑΣΤΕΓΟΣ", μα είναι δυνατόν; γιατί δεν το κράτησε; γιατί το απάντησε;
Φθάνουμε και βλέπουμε έναν ανάπηρο κύριο -γύρω στα 50- μπορεί και νεώτερο γιατί οι κακουχίες τον μεγαλώνουν τον άνθρωπο πρόωρα, εύχαρι, που κυττώντας την έκπληξή μας,μας είπε πως ΕΙΜΑΙ ΑΠΛΑ ΑΣΤΕΓΟΣ,
Τι να πώ, με έπιασαν τα κλάμματα, δεν του πέρασε καν από το μυαλό να το κρατήσει, ήταν τόσο αυτονόητο για εκείνον να μας το επιστρέψει. Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε, αυτό που ακούγαμε, Ποταπά ή ρεαλιστικά σκεπτόμενη έλεγξα τις κλήσεις. Είχε γίνει μία σε αριθμό που δεν αναγνώριζα διάρκειας 37 δευτερολέπτων.
Χρειάστηκα ένα ποτό, για να συνέλθω από το σοκ, ο άνθρωπος στην απόλυτη ένδεια με τις αξίες του. Τι ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ! ΤΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Τι όμορφο μάθημα επεφύλαξε για μένα στο τέλος της η προχθεσινή μέρα.

13 σχόλια:

  1. Απίστευτο πραγματικά.. "Στα υπόγεια είναι η θέα".. Αυτά ας τα διαβάζουμε όλοι μας.. μόνο καλό κάνει!
    Να είσαι καλά Ιππόλυτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητη Ιππολυτη

    Αυτα ειναι μαθηματα ανθρωπιας που πρεπει να τα μοιραζομαστε με αλλους ωστε να πεφτουν σιγα σιγα και οι προκαταληψεις που θελουν καποιους να ειναι λιγοτερο τιμιοι επειδη ειναι π.χ αστεγοι, ανεργοι κλπ, σε συγκριση με αλλους που ειναι απολυτα ανεντιμοι και ας εχουν εργασια, ισως και πολλες ...στεγες μαλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αυτονόητο έκανε ο άνθρωπος , κάτι που λείπει στις ημέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Roadartist,Είδες σε μία εποχή πλήρους απαξίωσης υπάρχουν άνθρωποι που παρά τις κοινωνικές τους συνθήκες, παρά το εξευτελιστικό επίπεδο διαβίασης, κρατούν ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ τους. Τι να πώ είμαι άφωνη πραγματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πόσο δίκηο έχεις ELva.Σιγά σιγά να πέφτουν κάποια στερεότυπα και προκαταλήψεις, γιατί εάν κάποιοι κρατούν τις αξίες τους είναι για μένα κατά κύριο λόγο οι μή κατέχοντες. Ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι θα έβλεπα το ίδιο από έναν άνθρωπο που ΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΔΕΙΑ.
    Να΄σαι καλά Elva
    Kαλή σου Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Habilis, το αυτονόητο έπραξε, αυτός που εγώ τουλάχιστον στη συνείδησή μου του αναγνωρίζω και του επιτρέπω να μην το έπραττε. Απίστευτο. Κι έχασαν τόσοι και τόσοι το αυτονόητο, αυτοί που μόνο αναμενόμενο δεν ήταν.
    Καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το αυτονόητο δεν είναι πια αυτονόητο.. είναι τυχαίο να συναντούμε την ανθρωπιά εκεί που δεν έχει απομείνει τίποτε υλικό;
    Καλή Σαρακοστή Ippoliti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Margo μου δεν ξέρω εάν είναι τυχαίο, είχα πάντα την αίσθηση και πολλές αποδείξεις είναι η αλήθεια ότι οι μη κατέχοντες ήταν πάντα περισσότερο αξιοπρεπείς. Στην τόσο ακραία του μορφή δεν το περίμενα.
    Να΄σαι καλά Καλή Σαρρακοστή
    Υ.Γ Πόσο χάρηκα πυο έβαλες την ανάρτηση της carpe diem. Την πήρα αμέσως στο τηλέφωνο να της το πώ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κυκλοφορούν τέτοιες απόψεις σε μία τέτοια φοβική περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλα τα είδη των ανθρώπων συνυπάρχουν.

    Κάθε φορά που συναντάμε ένα νέο είδος εντυπωσιαζόμαστε.

    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Ionnkorr. Ομολογώ ότι αυτό δεν το περίμενα. Μείναμε έκθαμβες. Προσκυνάς το μεγαλείο στις περιπτώσεις αυτές, γιατί περί μεγαλείου πρόκειται.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να πω? βούρκωσα...
    Η αξιοπρέπεια δεν μετριέται με τη φτώχεια ή τον πλούτο!
    Τα ίδια συναισθήματα ένοιωσα κι εγώ όταν κάποτε αναρωτήθηκα: Σακατεμένη ψυχή ή σακαταμένο σώμα?
    Υπάρχουν και αξιοπρεπείς, δυστυχισμένοι άνθρωποι, που στέκουν όρθιοι και δεν σου επιτρέπουν να τους αμφισβητήσεις την αξιοπρέπειά τους και τη γενναιότητά τους να ζουν αυτή τη ζωή που τους έλαχε... έτσι όπως τους έλαχε... αψηφώντας το γεγονός της όποιας ανέχειάς τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα marianaonice. Πήγα στην ανάρτηση σου για τον κύριο που σε γέμισε χαρτομάντηλα, αρνούμενος την επαιτεία. Πόσο συμφωνώ, η αξιοπρέπεια δεν μετριέται με τη φτώχεια ή τον πλούτο.
    Καλό βράδυ να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ταπεινότητα και η σεμνότητα, είναι το μεγάλο αγαθό που ξεφτιλίστηκε με τις αλήστου μνήμης δηλώσεις του μπουλούκου πριν από ακριβώς 6 χρόνια... Και εδώ ήταν ένα μάθημα ζωής αυτό που έζησες καλή μου Ippoliti

    ΑπάντησηΔιαγραφή