Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Ερωτήματα που με "βασανίζουν" για τους μετανάστες και λαθρομετανάστες


Ως σύνορο της Ευρώπης προς Ανατολάς (τουλάχιστον μέχρι σήμερα), είμαστε αποδέκτες ενός μεγάλου, πολύ μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών.
Ανθρώπων "χωρίς ή με επαγγελματικές δεξιότητες" που φεύγουν από τον τόπο τους με κίνδυνο της ζωής τους, χρεωμένοι με ένα μεγάλο αν όχι τεράστιο ποσό για να ταξιδέψουν σε άθλιες συνθήκες με βάρκα την ...ελπίδα μίας καλύτερης ζωής, έχοντας ως στόχο αρκετοί από αυτούς να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Ποιός σώφρων νούς θα εγκατέλειπε τον τόπο του εάν είχε εργασία, ένα ελάχιστο εισόδημα που θα του επέτρεπε όχι να ζεί αξιοπρεπώς, αλλά πρωτίστως να επιβιώνει -βαριά η λέξη ζωή- (με προσδόκιμο όριο επιβίωσης τουλάχιστον τα 50 έτη), ποιός θα εγκατέλειπε την οικογένειά του, τους αγαπημένους του, τις σταθερές του; (εάν είχε)
Θυμάμαι σοκαρισμένη, τη συνέντευξη στο Σ.Θεοδωράκη της αφρικανής πόρνης, που είπε: Ακόμη και να ήξερα ότι θα ερχόμουν στην Ελλάδα για να γίνω πόρνη θα ξαναερχόμουν, θα είχα τουλάχιστον κερδίσει να παρατείνω το προσδόκιμο της ζωής μου πέραν των 42 ετών.
Μήπως για χιλιάδες συνανθρώπους μας, κατοίκους αυτού του πλανήτη, η αθλιότητα ξεπέρασε τα όριά της; ξεπέρασε και τη δυνατότητα κατοχής ενός πιάτου ρυζιού;
Πλάι σε όλους αυτούς σαφώς και υπάρχουν οι μαφίες, κινέζικη, ρώσικη δεν ξέρω τι άλλο.
Οι άνθρωποι -εκμεταλλευτές, οι "νταβατζήδες των σωμάτων και των ψυχών". Απίστευη η ανθρώπινη επινοητικότητα όταν πρόκειται να εκμεταλλευθεί.
Θα αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τους μεν και τους δέ; Mας αρκεί η απέλαση κάθε λαθρομετανάστη στην πατρίδα του;Ποιά πατρίδα; αυτή που δεν μπορεί να του εξασφαλίσει τα ελάχιστα; που τον ανάγκασε σε φυγή;
Ποιό είναι το αίτημά μας; Εχω μπερδευτεί.
Που φθάνει η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός και ο διεθνισμός μας; στο περιβαλλοντικό σώσιμο του πλανήτη και εκεί εξαντλείται; και όσον αφορά τις υπάρξεις του; δεν πειράζει και ας φυτοζωούν, δεν πειράζει και εάν δεν επιβιώσουν; μακριά από εμάς, κι ότι θέλει ας γίνει;
Πέραν των αξιοθαύμαστων για μένα προσπαθειών αρκετών ΜΚΟ, ποιά είναι η στάση των παγκόσμιων θεσμών, ποιά είναι η στάση η δική μας; προς ποια μεριά θα αγωνιστούμε, θα πιέσουμε ; Μπορούμε και πρέπει να διαμορφώσουμε συνθήκες τουλάχιστον ανθρώπινες στις χώρες τους για να μπορούμε να αιτούμεθα επαναπατρισμό; (αδιανόητο μάλλον )
Ποια αγορά κυριάρχησε και έφερε την κατάσταση για εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτό το ελεεινό σημείο; η ντόπια δική τους; εάν δεν απατώμαι η δική μας, νεοφιλελεύθερη αγορά κατίσχυσε.
Ως Ευρώπη υπογράψαμε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την σταδιακή μείωση και εξάλειψη των δασμών στ'αγροτικά προιόντα με στόχο "υποτίθεται", να βοηθήσουμε τις οικονομίες του τρίτου κόσμου. Αυτά τα προϊόντα μας έχουν κατακλύσει ή τα μεταλλαγμένα αμερικάνικα; ποιούς αγρότες υποστηρίξαμε;
Προχθές στην Εργατική Πρωτομαγιά (βγήκα μετά από πολλά χρόνια), συνάντησα την βορειοαφρικανούς νέα παιδιά που αιτούντο ένα καλύτερο μέλλον. Ποιός μπορεί να τους το αρνηθεί; Εγώ πάντως όχι.
Το αρνούμαι στον εγκληματία, στον "νταβατζή" και βεβαίως θα συναινέσω σε σκληρά κατασταλτικά μέτρα εναντίον τους, είτε στον εθνικό είτε στον ευρωπαϊκό είτε στον παγκόσμιο χώρο.
Δεν μπορώ όμως και δεν επιθυμώ να το αρνηθώ στους χιλιάδες ανθρώπους που ήρθαν και θα έρθουν, προετοιμασμένοι ν'απασχοληθούν σε επαγγέλματα που εμείς οι γηγενείς δεν αγγίζουμε. Και όσο η κατάσταση χειροτερεύει τόσο θα επιθυμώ να ανήκω (θέλω πλέον να το πράξω) στις "εναλλακτικές ομάδες" που βλέπουν την ανθρώπινη διάσταση στους "κακόμοιρους" ξένους και στην "απέλαση" εγκληματική διάθεση (δανείζομαι φράση από το άρθρο της Λ.Κέζα -Απρόσκλητοι Μουσαφίρηδες-.
Καλή μας Ανοιξη και πολύ καλή στους λαθρομετανάστες.

23 σχόλια:

  1. Δεν μπορώ στον περιορισμένο χώρο του σχολίου να εκφράσω εκτενώς:
    1ον): τα καλορίζικα για το όμορφο Iστολόγιο σου...
    1ον) την συμφωνία μου με τα αναρτηθέντα.
    2ον) την αποστροφή μου για όλα και όλους που εμπλέκονται στο σκλαβοπάζαρο αυτό, νταβαντζήδες ψυχών και σωμάτων, αστυνόμοι-''τροχονόμοι'' της ανθρώπινης εξαθλίωσης, κράτη ''προστάτες-φιλάνθρωποι'' δημιουργοί της Σισύφειας Διεθνούς ''Βοήθειας'' στον Τρίτο-Τέταρτο-Πέμπτο Κόσμο
    3ον) την απαισιοδοξία μου για το μέλλον αυτών των κολασμένων είτε στην δική μας κόλαση είτε στην δική τους, και τέλος
    ΤΗΝ απέχθειά μου για όλους του εθνικο-τέτοιους που προσβλέπουν σε μεταναστευτικές ποσοστώσεις και άλλα ευγονικο-καθαρο-πατριωτρικά για την επίλυση του προβλήματος εθελοτυφλώντας γισ τις πραγματικές ρίζες και διαστάσεις του προβλήματος που είναι ίδιον του δυτικόμορφου καπιταλισμού....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγπημένε μου φίλε, καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ. Κατά δεύτερον πόσο συμφωνώ ακόμη και με το κόμμα αυτού του σχολίου
    Καλή αντάμωση
    με πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ippoliti
    Καλορίζικο το ιστολόγιο.Να μας συνοδεύει με πολλές σκέψεις και προβληματισμούς.

    Όσον αφορά τους λαθρομετανάστες πριν κάνω οποιδήποτε γρήγορη σκέψη πάντα λαμβάνω υπόψιν μου κάποιες σκέψεις. Πρώτον οτι το αίσθημα της απώλειας και μάλιστα της πατρίδας σου είναι απο τα χειρότερα του ανθρώπινου είδους. Κάτι που δικαιολογήτε μονάχα με την ανάγκη για επιβίωση. Ποιος θέλει να φύγει απο τη χώρα του? Κανείς.Ότν όμως οι κάθε λογείς εκδημοκράτες του το επιβάλουν δε θα φύγει για να επιβιώσει. Επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν είτε κάποιος είναι στη χώρα του είτε είναι λαθρομετανάστης ως σύγχρονος ήλωτας. Τέλος και ένας δικός μου συγγενής παλιάς γενιάς πήγε λαθραία στην Αμερική γιατί δεν επιβίωνε στην Ελλάδα. Μετέφερε εμπειρίες στους παππούδες μου ότι τα εστιατόρια έγραφαν ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Σήμερα οι τρίτης γενιάς απογονοί τους είναι καθηγητές πανεπιστημίου ο ένας μάλιστα στο Χαρβαρντ. ΟΙ Έλληνες έχουμε ιστορική και ηθική υποχρέωση να στεκόμαστε στο πλάι κάθε λαθρομετανάστη, αξιώνοντας τη διαβίωση του. Αυτά απο εμένα θα τα λέμε συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλορίζικο το ιστολογιο. Από τη φωτογραφία, τον τίτλο ως και τη πρώτη σκέψη που βάζεις νομίζω ότι είσαι εσύ. Μακάρι να μπορέσεις να μοιραστείς, να ανταλλάξεις και να προσφέρεις όλο τον θησαυρό που κρύβεις. Μακάρι να μπορέσεις να βγάλεις τη δύναμη που πνίγεις μέσα σου και να βρεις συνοδοιπόρους στο ταξίδι σου. Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει φτάνει να μη μένουμε "άπρακτοι"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άντε καλορίζικο...
    Αλλά dear B. δεν είναι λαθρομετανάστες. Είναι μετανάστες. Λαθραίος δεν είναι κανείς.
    π.φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαρρώ πως ειπώθηκαν τα πιο σημαντικά από τους προλαλήσαντες...Ετσι θα προσθέσω μόνο τις πιο θερμές μου ευχές για το καινούργιο ιστολόγιο.Καλοτάξιδο!!Είμαι σίγουρη πως η λάμψη της ψυχής σου θα το συντροφεύσει σε όλες του τις διαδρομές..Καλή σου μέρα αγαπημένη μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To Milch είναι το πρώτο που πάτησε στον Άρη
    πρέπει να το σέβονται και να του δίνουν κοραλί σφουγκάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Barel,
    σ'ευχαριστώ πολύ για το καλορίζικο. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου, για το φοβερό αίσθημα της απώλειας της πατρίδας που βιώνουν οι μετανάστες (έτσι περίπου μου το έχουν περιγράψει και μένα άνθρωποι που γνωρίζω), για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως το που ζεί κάποιος. Μου άρεσε επίσης πολύ η μνήμη που σου έφτασε και μεταφέρεις, πόσο σημαντικό είναι για μένα να έχουμε μνήμη και γνώση ιστορική.
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένη μου taddo, Δ., σ'ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
    Πιστεύω ότι ακόμη και εάν δεν καταφέρουμε ν' αλλάξει ο κόσμος, κάτι θ'αλλάξει όσο δεν είμαστε αδιάφοροι.
    Θα τα πούμε αύριο.
    Σε φιλώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένοι raveionistis, ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο με τόσες υποχρεώσεις να δείτε το ιστολόγιό μου που ..μόλις ξεκίνησε. Αποδέχομαι το σχόλιο για το λαθρο- κι ευχαριστώ.
    Καλό σας βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι να πώ carpe diem με το σχόλιο ως ippoliti -ippoliti τι να΄πώ; Προετοιμάσου για τα επόμενα μαθήματά μου, το σημειώνω μαθήματα και θυμήσου...να ξεχάσεις τον κωδικό μου.
    Σε φιλώ πολύ - πολύ Ολγα.
    Σ'ευχαριστώ που μ'έκανες κοινωνό της εμπειρίας των blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Milch- Kafer,
    Τέτοιες δύσκολες εποχές, αναρωτιέμαι εάν το milch θα έχει το σεβασμό που του αναλογεί και το κοραλλί σφουγγάρι στον πλανήτη γη. Για τον Αρη δεν ξέρω. Προειδοποίησέ το θα έλεγα.
    Καλό βράδυ πάντως εύχομαι και στους δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΒΖ Τhomas, ευχαριστώ για το καλορίζικο.
    Καλή επιτυχία με τις εξετάσεις σου.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλορίζικο και απο μας..
    Εμεις συμφωνουμε ετσι κι αλλιως..23 χρονια μετανάστες γαρ..στη Γερμανία,τα ζησαμε σχεδόν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλορίζικο και μπράβο Μπάρμπι για την επιλογή του πρώτου θέματος - ειδικά εμείς οι Έλληνες έχουμε όλοι σχεδόν ένα μετανάστη στην οικογένεια μας και πρέπει να σεβόμαστε και αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας (όχι μόνο τη δοξασμένη αρχαιότητα) και να αναγνωρίζουμε τις ευκαιρίες που δόθηκαν τότε στους έλληνες μετανάστες από τις χώρες υποδοχής.
    Το ίδιο οφείλουμε κι εμείς σήμερα στους εισερχόμενους μας μετανάστες: αναγνώριση και ίση πρόσβαση σε ό,τι "απολαμβάνουμε" κι εμείς ως πολίτες αυτου του ρημαδιού - ακόμη κι αν είναι παραβατικοί, είναι πια τμήμα αυτής της κοινωνίας και έχουν δικαιώματα στο δίκαιο με την ηθική έννοια και τη δικαιοσύνη με την πρακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Benicos place και Ανώνυμε-που δεν έχω καταλάβει ποιός/ά είσα αφού με ξέρεις,
    Ευχαριστώ πολύ γαι τα καλορίζικα. Ζητώ συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά έφυγα την Παρασκευή για επαγγελματικό ταξίδι και μόλις γύρισα.
    Χαίρομαι για τη μνήμη που διατηρείτε Benicos place, χαίρομαι που είμαστε κοινωνοί των ίδιων αξιών αρκετοί άνθρωποι Ανώνυμε και Benicos place.
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές-θύματα σε ρόλους που εμείς ή αγαπημένοι μας άνθρωποι ή χιλιάδες άγνωστοι βρέθηκαν.
    Kαλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ καλό το blog σου καθώς και το προφιλ σου. Συμφωνώ απόλυτα με την ανάρτηση.
    Καλορίζικη! Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σου εύχομαι καλο ταξιδι! Αλλά απ' ότι βλέπω θα το εχεις.

    Ευχαριστη έκπληξη που συμπέσαμε στο θεμα και στην οπτικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νavarino,
    ευχαριστώ για τή θετική κρίση και την ευχή, χαίρομαι που συμφωνούμε.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. cynical,
    ευχαριστώ επίσης για το καλοτάξιδο, και ήταν και για μένα ευχάριστη έκπληξη που συμπέσαμε στο θέμα.
    Διαβάζοντάς σε (κανά μήνα) ήξερα ότι συμφωνούμε στην οπτική.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα και καλοσώρισες στο μπλογκόκοσμο.
    Πολύ ευαίσθητο το θέμα της ανάρτησής σου.Να πω κι εγω δυό λέξεις. Στην Ελλάδα, ακόμα μιά φορά και για ακόμα ένα πρόβλημα, βρεθήκαμε απροετοίμαστοι,δίχως μια συγκεκριμένη πολιτική. Ανοίξαμε σύνορα δίχως ελέγχους. Ήρθαν υπεράριθμοι που με τα τόσα προβλήματά μας εδώ,δε μπορούμε να συντηρήσουμε.
    Απελπισμένοι, ορισμένοι στράφηκαν στη παρανομία. Άλλους τους εκμεταλεύονται κάποιοι για ένα πιάτο φαγητό, δίχως ασφάλεια και με ψίχουλα για μισθό.
    Δε λέω να τους πετάμε στη θάλασσα όπως κάνουν οι Ιταλοί. Όμως είναι επιτέλους καιρός να βρεθεί μια λύση, να νομοθετηθεί μια πολιτική για τους μετανάστες, να ορισθεί πόσους μπορούμε να συντηρίσουμε. Και να τελείωσει αυτή η αθληότητα στην οποία ζουν τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οπως σου έγραψα καθόλου δενμε πειράζει, ίσα ίσα που μ'αρέσει.
    Καλό καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή