Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ατιτλο

Ανερυθρίαστα επιβάλλονται μέτρα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι μεθαύριο Παρασκευή και το οποίο φέρει τις υπογραφές των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Το διέτρεξα, δεν προλάβαινα κιόλας να το διαβάσω. Νομίζω, πλέον ότι μπορεί να κοιμάται ήσυχα ο κόσμος του "μόχθου" του ιδιωτικού τομέα. Τα μέτρα αφενός δεν θα τον αγγίξουν πολύ, θα τον αγγίξουν λίγο, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα ευρέως καταναλωτικά αγαθά (από 4,5 σε 5%), του υπόσχεται η σημερινή Κυβέρνηση, αφετέρου επιβάλλεται μία κοινωνική δικαιοσύνη με αυτήν την αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου. Του απέκρυψε βέβαια η σημερινή Κυβέρνηση μέχρι σήμερα (αναρωτιέμαι θα το πράξει αύριο) ότι περικόπτει τις ταμοιβές  του ΔΥ και του υπαλλήλου ΔΕΚΟ, αλλά οι εταιρείες που φυλάσσουν τα δημόσια κτίρια που τις πληρώνει το δημόσιο χρήμα, ΜΠΟΡΟΥΝ να τον απασχολούν με 600 ευρώ μηνιαίο μισθό. ΜΠΟΡΟΥΝ να μην του καταβάλλουν υπερωριακή ώρα εργασίας τα Σαββατοκύριακα, ΜΠΟΡΟΥΝ να μην του καταβάλλουν το 75% ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εταιρείες καθαριστριών που απασχολούν Κούνεβες, επίσης μπορούν να ανθούν. Ο ταξικός εχθρός δεν έχει σήμερα το πρόσωπο της άρχουσας τάξης, του τραπεζικού κεφαλαίου, του εφοπλιστικού, του επιχειρηματικού εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Εχει το πρόσωπο του δημοσίου υπαλλήλου, που γι αυτόν δουλεύει ο μεροκαματιάρης του μόχθου. ΑΥΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙ, με τη φορολογία του. Δεν συντηρεί τις κομπίνες, τα σκάνδαλα, τη φοροδιαφυγή. (Μιλούσα προχθές με μία Εφοριακό, γνωστή της μητέρας μου και μου έλεγε για γνωστό τραγουδιστή που δηλώνει 3.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα). Παρεμπιπτόντως αυτη η Εφοριακός ξεχρεώνει καταναλωτικό δάνειο που πήρε όταν η μητέρα της για 5 χρόνια ήταν κατάκοιτη και οι δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης πριν το θάνατό της ξεπέρασαν τα εισοδήματά της.

Καλά μαθαίνει η σημερινή Κυβέρνηση. Πριν μας πάει στο ΔΝΤ σώζει τη χώρα με πολιτικές τύπου ΟΜΠΑΜΑ.Περικοπή των μισθών και επιδομάτων των ΔΥ.

Επενδύσεις στη χώρα μας έλεγε η προηγούμενη Κυβέρνηση μέσω του Γ'ΚΠΣ, επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ μας λέει κι η τωρινή.
Ποιός θα βγεί να μας πεί ΠΟΣΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ο ιδιωτικός τομέας μέσω του πακτωλού χρημάτων που επιδοτείται; είτε μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου;
 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙς 1, 1,5 εκ ευρώ και δημιουργούν 3 θέσεις εργασίας; Σε μία οικονομία όχι μόνο εθνική, πανευρωπαϊκή, που οι επιχειρήσεις από εντάσεως εργασίας μετατρέπονται  σε εντάσεως κεφαλαίου , ποιός μας κοροϊδεύει για το πού πάνε και που πρέπει να πάνε τα χρήματα; ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ; Δεν είναι του Ελληνα και του Ευρωπαίου φορολογούμενου; αλλά δεν μας απασχολεί αυτό. Δεν θα το καταλάβει κι ο απλός λαός. Τι να του πείς τώρα; Εδώ δεν θα το καταλάβουν δημοσιογράφοι τύπου Καμπουράκη. Θα το καταλάβει ο απλός λαός; Ο εχθρός είναι κομματικός. Οχι ταξικός. Οι stagiaires των 400 ευρώ ήταν όλα δεξιά παιδιά. Κι αυτά γιατί να τα χωρά το δημόσιο χρήμα; Θωράκισε και περιχαράκωσε το "εμείς" όχι σε κοινωνική ομάδα και σε κοινωνική τάξη αλλά σε μπλέ, κόκκινους, μαύρους, ροζ και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρο. Το εμείς δεν θα είναι ποτέ μεγάλο, θα είναι πάντα κολοβό. Και τι έξυπνα που παίζουν το παιχνίδα δημοσιογράφοι τύπου Καμπουράκη. Ο ιδιωτικός τομέας (εργατικός και υπαλληλικός) ενάντια στο δημόσιο. Οι τωρινοί ενάντια στους προηγούμενους.
Τα νέα μέτρα, μ'έκαναν σήμερα να ντραπώ οικτρά και να μετανιώσω που στο θυμικό μου μίλησαν συνθήματα όπως " η εξουσία πηγάζει από το λαό, εκφράζει το λαό, υπηρετεί το λαό",
 να ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ να εξηγήσω στη μητέρα μου ότι άλλο το ΠΑΣΟΚ που ήξερε και άλλο αυτό που ψήφισε,
 να ντρέπομαι να αντικρύσω τον πατέρα μου που αν κι άρρωστο προσπαθούσα να του θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ κι όχι ΚΚΕ.
Αλλά επειδή η "ντροπή μου" δεν αρκεί, θα ξαναβγώ στους δρόμους αύριο 4 Μαρτίου 18.00 στα Προπύλαια, και πολύ λυπάμαι που η ΓΣΕΕ προχωρά σε 4ωρη στάση εργασίας μόνο κι όχι σε πανεργατική απεργία μεθαύριο Παρασκευή. Γιατί όχι απεργία την Παρασκευή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ; Το πρόβλημα έγκειται στην προειδοποίηση προ 3ημέρου; Τι θα γίνει εάν κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική;

12 σχόλια:

  1. Mαζι σου, φιλη ippoliti!

    Ενα απο τα καλυτερα σου κειμενα και συμφωνω 100% με οσα γραφεις. Σου προτεινω επισης να διαβασεις ενα πολυ καλο κειμενο του φιλου Greek Rider

    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν νομίζω πως μπορεί να κοιμάται ήσυχα ο κόσμος του "μόχθου" του ιδιωτικού τομέα, όπως έγραψες..
    Εδώ και πολύ καιρό δεν κοιμάται ήσυχα. Μόνο να δεις ΤΙ απολύσεις έχουνε γίνει, τι γίνεται και τι θα γίνει.. εύκολα θα το καταλάβεις..Σύγχρονη δουλεία το λες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο εχθρός δεν είναι κομματικός. Είναι πράγματι ταξικός. Απλώς το κεφάλαιο εδώ και δεκαετίες έχει μασκαρευτεί και παριστάνει κόμματα. Μια το ένα και μια το άλλο.

    Εδώ και δεκαετίες που το κράτος υπηρετεί το κεφάλαιο, έφτασε τελικά να γίνει το ίδιο κεφάλαιο.

    Και το κόλπο με τους δημοσίους υπαλλήλους θα πιάσει, γιατί το διαίρει και βασίλευε είναι δοκιμασμένο κόλπο αιώνες τώρα. Πιάνει πάντα. Έχουν φροντίσει να διατηρήσουν τις συνειδήσεις χαμηλά, πολύ χαμηλά. Έχουν γνώσιν οι φύλακες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Bγήκαμε πολλοί στο δρόμο σήμερα, πάρα πολλοί!
    Ο κόσμος το ψυλλιάστηκε ότι μετά το δημόσιο έρχεται και ο ιδιωτικός τομέας. Απλά η κυβέρνηση παίζει...σύστημα το πάει λάου λάου: πρώτα οι "μισητοί" δημόσιοι και μετά βαράμε και τους άλλους!
    Να είσαι καλά ippoliti μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elva μου, καλή σου ημέρα. Σε ευχαριστώ που με παρέπεμψες στον Greek Rider, ήταν όντως εκπληκτικό.
    Πόσο συμφωνώ και με το σχόλιό σου στον Greek Rider.
    Σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλυκειά μου καλλιτέχνιδα, πόσο συμφωνώ, έχεις απόλυτο δίκηο και τα χειρότερα δεν τα είδαμε ακόμη. (απλώς ήταν ειρωνικό το ύφος μου).
    Ακουσες φαντάζομαι την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών, "δεν μπορούμε να επιβάλλουμε μέτρα στον ιδιωτικό τομέα". Πόσο θα περιμένει ο ΣΕΒ; όχι και πολύ. Ελπίζω να μην υιοθετήσει παρόμοια στάση η ΓΣΕΒΕ, που μέχρι τον Οκτώβρη κρατούσε μία στάση κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον όχι αντιδραστική οσον αφορά τα εργασιακά κεκτημένα και την προστασία της εργασίας.
    Ομως για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκληρά τα μέτρα, σε πολλά σημεία άδικα, αφού εστιάζονται μόνο σε ορισμένες τάξεις ή αφορούν φόρους που όλοι, πλούσιοι και φτωχοί θα πληρώνουν.
    Και έρχεται τώρα η σειρά του ιδιωτικού τομέα, μην αμφιβάλεις. Επιχειρήσεις θα κλείσουν, τα μαγαζιά κενά, ποιός θάχει χρήματα για είδη που δεν θα είναι απόλυτα πρώτης ανάγκης. Περιουσίες θα χαθούν, θα μπούμε σε χρόνια ύφεσης. Γιατί μπορεί κάποια μέτρα να ήταν αναγκαία εδώ που φθάσαμε-και γιαυτό φταίμε όλοι μας- αλλά ανάπτυξη δε βλέπω.
    Καλό κουράγια λοιπόν, μας δώσανε και αυτή την ευχή, τι άλλο θέλουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Riski, καλησπέρα. Προσυπογράφω απολύτως την 1η και 3η παράγραφος του σχολίου σου, ελπίζω πως δεν έχεις δίκηο για τη 2η, ελπίζω δεν πιστεύω. Για να δούμεμ θα βγεί τίποτα μετά την αντίδραση για τα μέτρα, που ίσως φουντώσει γιατί είναι ακόμη σχετικα΄χλιαρή.
    Να έχεις καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Leondokarde καλησπέρα. Σκληρά και άδικα και αντιλαϊκά. Το παραδέχθηκε μέχρι κι ο Επίτιμος Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος.Αϊντε και να δούμε.
    Καμιά αμφιβολία δεν έχω ότι έρχονται σκληρότερα για τον ιδιωτικό τομέα, καμία, και δύσκολες μέρες και για τους αυτοαπασχολούμενους, και τους μικροεπιχειρηματίες. Για να δούμε όμως με ποιόν θα συνταχθούν κι αυτοί;
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χα, θα συμφωνήσω μαζί σου στο "για να δούμε", αφού δεν έχω άλλο τρόπο να σου δείξω ότι η πορεία έχει ήδη προδιαγραφεί.
    Και μη νομίζεις ότι δεν λυπάμαι πολύ για το πόσο θα απογοητευτείς κι εσύ και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι από τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλέ μου Navarino καλησπέρα. Πόσο δίκηο έχεις, έφθασε ήδη πολύ γρήγορα, δεν το περίμενα οφείλω να πώ, τόσο γρήγορα η ώρα του ιδιωτικού τομέα.Πόσο καλά το εκφράζεις στην ανάρτησή σου.
    Οντως η πορεία της Πέμπτης ήταν μεγάλη, της Παρασκευής με απογοήτευσε κάπως. Κάποιοι είπαν πως έφταιγε ότι δεν υπήρχανμέσα συγκοινωνίας, θα δούμε στην πορεία.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή μου Riski, θα πώ ψέματα αν σου πώ ότι δεν συμφωνώ μαζί σου, απλά αν το πιστέψω εκ των προτέρων δεν μπορώ να παλέψω Riski. Τόσο απλά δεν μπορώ.
    Πάντως ελπίζω να διαψευστείς που δεν το βλέπω.
    Καλή καλή σου Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή