Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

΄Ποιός πληρώνει σε αυτήν τη χώρα; (σκέψεις περί φορολογίας κα)

Ακουγα εχθές στην ΕΤ3, μία συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ μιλούσε υπέρ ενός φορολογικού συστήματος που δεν θα χαρίζει φόρους στις πολυεθνικές και στις Ανώνυμες Εταιρείες.
Ποιά κυβέρνηση σήμερα δύναται να επιβάλλει φόρους (φόρους επί των εισοδημάτων) χωρίς να λάβει υπόψιν της τους φορολογικούς παραδείσους άλλων χωρών του πλανήτη; πόσες είναι οι πολυεθνικές που όχι μόνο τον εθνικό χώρο εγκατέλειψαν αλλά τον ευρωπαϊκό και εν γένει το δυτικό;
Τι πράτει μία κυβέρνηση; εμένα σαφές μου είναι ότι ανάμεσα στο κόστος να χαθούν θέσεις εργασίας και να εισπράξει φόρους, προτιμά το πρώτο,ιδίως όταν μπορεί και πρέπει να ελέγξει πόσες θέσεις εργασίας διατηρούνται ή δημιουργούνται από την επανεπένδυση των κερδών.
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης; Την θέλουμε ή όχι; δεν πρέπει να πληρώσουν αναλογικά ολοι άμεσους φόρους; γιατί το ΑΕΠ της Πελοποννήσου την κατατάσσει τη 2η φτωχότερη περιφέρεια της ΕΕ, μία θέση κάτω από την Ηπειρο;
Εμείς που ζούμε σε αυτήν τη χώρα, παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν εισοδήματα που δεν δηλώνονται; και βεβαίως υπάρχουν κακές χρονιές, ζημιές των αγροτών. Ομως δεν είναι κάθε χρόνο ζημιογόνα η αγροτική παραγωγή, ούτε κάθε χρόνο ζημιογόνα η εμπορική μικροεπιχείρηση. Οιευθύνες οι δικές μας; η συμμετοχή μας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν; παραδεχόμαστε ότι εισοδήματα αποκρύπτονται ακόμη και υπηρεσιών γιατί ο κατέχων αγροτική γη δηλώνει αγρότης; έλεος.
Κεφαλικός φόρος, τι μέγιστη διαστρέβλωση, ονομάζεται η κρατική προσπάθεια, της φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάθε μήνα έρχομαι σε συνεννόηση με το γιατρό της μητέρας ότι δεν δύναμαι να δεχθώ να μην μου κόβει απόδειξη,έστω τη μισή, πληρώνω για 10 λεπτά δουλειά (κλειδώθηκα απέξω) 100 ευρώ, γιατί η κομμώτρια να με ρωτά εάν με πειράζει να μου δώσει απόδειξη 5 5 ευρώ για 20. Ποιός θα πληρώσει σε αυτό το κράτος; κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια.
Εχουμε ευθύνη αναλογικά βεβαίως διαφορετική ο καθένας, αναλόγως των εισοδημάτων του, έναντι αυτού του κράτους.
Ελεγχος στην ιδιωτική υγεία, στον παχτωλό χρημάτων που διακινούνται καθημερινά. Το Πάσχα ένας πολύ δικός μου άνθρωπος έκανε εγχείρηση ανευρύσματος. Τα έχασα όταν συνειδητοποίησα ότι η αμοιβή του γιατρού από 7.800 ευρώ κατέβηκε στα 6.700 γιατί οι αποδείξεις που εδόθησαν ήταν 700, 100, και 400 ευρώ. Κι όλες από ατομικές επιχειρήσεις εντός του μεγάλου ιδιωτικού ιατρικού οργανισμού. Γιατί, όλοι οι γιατροί εντός των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων έχουν δική τους ατομική επιχείρηση; για να γλυτώνει φόρους ο Οργανισμός και οι ίδιοι ατομικά;
Εβλεπα εχθές την κατάθεση υπομνήματος από τη μεριά της Εκκλησίας (απόφαση της Ιεράς Συνόδου) και μου ερχόταν να ουρλιάξω, ο τριπλασιασμός του ΕΤΑΚ που υποχρεώνει την Εκκλησία σε καταβολή 2 εκ ευρώ έναντι 700χιλ ευρώ, τους ώθησε σε κατάθεση υπομνήματος και αιτήματος ίσης μεταχείρισης με τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου;
Κι όταν το λέει αυτό η Εκκλησία και το ΚΚΕ για τις ΑΕ το ΚΚΕ εννοεί του Δημοσίου; εννοεί τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ; τις δημοτικές λοιπές επιχειρήσεις ύδρευσης ή/και αποχέτευσης;
Τι τρομερό πρόβλημα για μένα αφενός η διαστρέβλωση και ο συνθηματικός λόγος που είναι κενός και άδικος αν λίγο τον ξύσεις και η υποστήριξη δικαιωμάτων από μία συντεχνία ή τάξη αδιακρίτως ενάντια στους άλλους. Το Επιμελητήριο Μεσσήνης ενάντια στους απεργούς. Το ΚΚΕ με ποιόν συντάσσεται; με το Επιμελητήριο που φαντάζομαι ότι όπως και το ΕΒΕΑ (για να μην πώ χειρότερα από το ΕΒΕΑ) έχει κυρίως μικροεπιχειρήσεις, τους αυτοπασχολούμενους; ή με τους απεργούς; ή και με τις δύο παραγωγικές τάξεις; στο διά ταύτα; γιατί πάντα αυτό το διά ταύτα μας διαφοροποιεί όχι τα συνθήματα.
Ακούσαμε όλοι τους παχυλούς μισθούς,ποιός από εμάς θα πήγαινε στα κοντέινερ; όπως παλιά με τους εργάτες ορυχείων, παχυλοί μισθοί, ε δεν έχω πρόβλημα, όταν ο άλλος πουλάει μόνο τα χέρια του και χρόνια της ζωής του πρέπει να τα πληρωθεί να τα αποσβέσει και βεβαίως να φορολογηθεί αναλογικά με αυτά που εισπράτει.
Σε αυτήν τη χώρα θα τρελλαθούμε τελείως. Είτε λόγω αριστερής συνθηματικής αντιπολίτευσης, είτε λόγω συντηρητικής φιλάνθρωπης (στα λόγια)αντιπολίτευσης, είτε λόγω συντηρητικής νεοφιλελεύθερης αντιπολίτευσης.
Λίγη αλήθεια βρε αδελφέ. Λίγη αλήθεια.
Μίλησαν πολλοί για τους έμμεσους φόρους. Είναι το ίδιο ο έμμεσος φόρος στα τσιγάρα και τα ποτά και το ίδιο ο έμμεσος φόρος στα είδη διατροφής, ένδυσης (πρετ α πορτέ) και όχι πολυτελείας, στο βιβλίο; γιά μένα όχι. Εγώ επιθυμώ το γιαούρτι φθηνό και το τσιγάρο φθηνό αλλά αν πρέπει να επιλέξω σαφώς επιλέγω όχι έμμεσο φόρο στο γιαούρτι.
Ό μικροεργολάβος, το μυστρί το πηλοφόρι, που λέει και το ΚΚΕ να πληρώσει αναλογικά, ο μικροαγρότης ομοίως, τα μεσαία όμως εισοδήματα ομοίως.θα μιλήσουμε σε αυτήν τη χώρα είτε πιστεύουμε σε κεϋνσιανές θεωρίες είτε σε φιλελεύθερες είτε σε σοσιαλιστικές για την αύξηση της άμεσης φορολογίας ποτέ; για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης; για επιδοματική πολιτική με κριτήρια;

6 σχόλια:

  1. Γεια σου ippoliti,

    Πολύ σωστά λες και πολύ σωστά πράττει και το κράτος όταν επιλέγει να διατηρεί τις θέσεις εργασίας από το να εισπράττει απιπλέον φόρους.Το ζήτημα και ο στόχος όπως λες πρέπει να είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Δυστυχώς στην Ελλάδα θεωρούμε λογικό (για να μην πω "μαγκιά") κάποιος να κλέβει το δημόσιο και αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι στην ουσία κλέβει όλους εμάς. Αυτό που ονομάζουμε "κοινωνική συνείδηση" δυστυχώς είναι κάτι ανύπαρκτο στην Ελλάδα.

    Από εκεί και πέρα σε ότι γράφεις για τους έμμεσους και άμεσους φόρους έχεις απόλυτο δίκιο. Ολοι μας θα προτιμούσαμε ο έμμεσος φόρος στα είδη πρώτης ανάγκης να ειναι μικρότερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NdN, καλησπέρα. Πόσο δίκηο έχεις για την ανυπαρξία της κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα. Και πόσο συμφωνώ στη μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη πρώτης ανάγκης, ότι πιο αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό είναι ο΄έμμεσος φόρος στα είδη πρώτης ανάγκης.
    Καληνύχτα και καλή Κυριακή σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα αγαπητη Ιππολυτη και εχεις απολυτο δικιο για το οτι καποια πραγματα επρεπε ν ειναι αυτονοητα και οχι διαπραγματευσιμα (ιατρ. αποδειξεις, κλπ παραδειγμ. που αναφερεις)

    Ποιός θα πληρώσει σε αυτό το κράτος; Απ οτι φαινεται μονο καποιοι ευσυνειδητοι πολιτες, (που η πλειοψηφια θεωρει..χαζους!), αν δεν αλλαξουν καποιες νοοτροπιες τακτικες και νομοι!

    Φιλια απο Βορρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή μου Elva, καλησπέρα και καλημέρα. Διαπραγματεύσιμα τα αυτονόητα πόσο δίκηο έχεις. Κάποια στιγμή σε ένα γιατρό εναλλακτικό (με πρώτη ειδικότητα την παθολογία) του είπα, οκ βρε Γιάννη, δεν πειράζει για μία φορά να μην πάρω απόδειξη. Μου απάντησε. Τι λες βρε Βαρβάρα; εάν δεν πληρώσω εγώ ποιός θα πληρώσει το ελληνικό κράτος; ο εργάτης; και αυτόν τον γιατρό τόλμησε αφενός ο "ελάχιστος" κατά τη γνώμη μου Ευαγγελάτος να βγάλει στην εκπομπή του και από την΄αλλη του έκανε έλεγχο το ΣΔΟΕ λόγω υψηλής φορολογικής δήλωσης!!!
    Τα απίστευτα κι όμως αληθινά αυτής της χώρας.
    Για σου Εlva φιλιά από το Νότο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ βαρβάρα απόλυτα με όλα αυτά που διάβασα εδώ μέσα...
    Να'σαι καλά...ξέρεις που και που πρέπει να ξεφεύγουμε και λίγο μερικοί από τον ονειρικό κόσμο που ίσως ζούμε και να επανερχόμαστε στην πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας:)
    Ένα όμορφο απόγευμα να περάσεις!
    Χαιρετισμούς από την Βόρεια Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι που συμφωνείς Βάσω. Να περνάς καλά, χαιρετισμούς και από μένα.
    Υ.Γ Μου είπε τόσα καλά η Ολγα για σένα μετά τη συνάντησή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή