Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Aτιτλο


Επειδή, παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, τα πισωγυρίσματα, τις επικρατούσες αντιλήψεις και στερεότυπα ακόμη και στο μυαλό των ειδημόνων, την "αδίστακτη" επιθυμία του ιδιωτικού τομέα να μπεί και σε αυτόν το χώρο (πολλά τα λεφτά), θεωρώ πως κάποια βήματα γίνονται στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, μία μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει μία εικοσαετία τουλάχιστον,


επειδή,ο συνδυασμός κρατικής παρέμβασης από τη μια μεριά και συμπεριφοράς και στάσης απασχολουμένων (πρέπουσας, με φιλότιμο; με σεβασμό;) από την άλλη, οδηγεί σε επιτυχείς δομές, διευκολύνοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων (κοινωνικά αποκλειόμενων από μία σειρά κοινωνικών αγαθών, όπως η απασχόληση, η υγεία, η διασκέδαση, η μάθηση)


επειδή, κάποιοι άνθρωποι και δή Αδέλφια, είχαν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν μία πραγματικότητα και να ευαισθητοποιήσουν,όπως ο σύλλογος Αthens Siblings (που εμένα με κατέπληξε όταν διάβασα στην εφημερίδα πέρσι πηγαίνοντας προς Παρίσι την ύπαρξή τους, το πρώτο μου μέλημα ήταν να τους βρώ γυρίζοντας)για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω αδέλφια με ψυχική ασθένεια)


επειδή όπως λέει και το τραγούδι "συνάδελφοι είμαστε όλοι στην τρέλα", μόνο για που κάποιους η "τρέλα" είναι δύσκολη κατάσταση και παλεύουν για να την κάνουν βιώσιμη (μπορεί να γίνει)


επειδή μέσα σε όλη αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα κάποιοι άνθρωποι ονειρεύονται και παλεύουν για όλους αυτούς που στερήθηκαν ή στερούνται τα αυτονόητα χωρίς να το επιλέγουν,


σε όλους αυτούς αφιερωμένη αυτή η ανάρτηση.


Σημείωση 1. Για όποιον ενδιαφέρεται να δεί την κίνηση των αδελφών δεξιά στα ενδιαφέροντα ιστολόγια είναι το site τους


Σημείωση 2. Στη Χ.Τρικούπη, στη δεξιά μεριά μπαίνοντας από την Πανεπιστημίου προς Ακαδημίας λειτουργεί ένα μαγαζί με είδη διατροφής παραδοσιακά που αποτελεί Κοινωνικό Συνεταιρισμό ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα. Ντρέπομαι που τόσα χρόνια περνώ και το ανακάλυψα πολύ πρόσφατα. Μπορεί κανείς να πάρει μικροδώρα ή κάτι για το σπίτι του σε πολύ συμπαθητικές τιμές

20 σχόλια:

  1. Περνώ να σου πω απλά μιά καλημέρα.Γιατί...
    Να βάλω ένα τίτλο:
    ΑΛΙΜΟΝΟ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σου Ippoliti μου που με την ...κραυγή και το κείμενο σου μας θυμίζεις αυτό το πρόβλημα σε αυτή τη βάρβαρη κοινωνία όχι μόνο του αποκλεισμού αυτών των ανθρώπων αλλά και της διακομώδησης τους από τις πάνιες και τους ψινάκηδες που οι ξεφτιλισμένοι νεοέλληνες τους επιβραβεύουν με υψηλές τηλεθεάσεις και θέλουν μάλιστα να τα βάλουν και στη βουλή αυτά τα καθίκια!
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση για το μαγαζί που και εγώ δεν το ήξερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..."συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλλα"...αυτό είναι ένα βασικό πιστεύω πως είναι ωραίο να κρατάει καθένας την τρέλλα του, όταν μπορεί να την ελέγχει φυσικά. Γιά τους ανθρώπους εκείνους όμως οι οποίοι πραγματικά υποφέρουν και χρειάζονται την ανάλογη αγωγή και κοινωνική ενθάρρυνση δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω!όχι απλώς δεν πρέπει να αποκλείονται αλλά να ενισχύονται στην κοινωνική ένταξη. Συγχαρητήρια γιά την ευαισθητοποίηση και γιά την επιλογή του πίνακα που είναι ένας από τους πιό αγαπημένους...

    Καλημέρα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημερα Ιppoliti μας

    Το θεμα της "τρέλας" είναι οντως δύσκολο και ενω πολλοι το παλεύουν εχει δυστυχως και αυτο γινει ταμπου, ενω δεν προβαλλεται ουτε για ενημερωση. Για τον περισσοτερο κοσμο, το ακουσμα και μονο φερνει στο μυαλο καταστασεις που συνδεονται με ασυλα κλπ. Τετοια περιθωριοποιηση και εκει. Πολυ καλα εκανες και το εθιξες, ετσι ωστε να πεφτουν ενα-ενα τα ταμπου και να ερχομαστε πιο κοντα σε ανθρωπους, που τελικα μπορει να ειναι και λογω πολλων ευαισθησιων, ειτε χαμενων ονειρων που εφτασαν εκει. Λες και ολοι οι υπολοιποι που δεν χαρακτηριζονται ετσι ειναι 100% ψυχικα υγιεις!

    Φιλια απο Στοκχολμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου, Ippoliti, καλώς σε βρήκα :)

    Πολύ ιδιαίτερη ομάδα οι ασθενείς με ψυχικές νόσους και χρίζει επίσης ιδιαίτερης μεταχείρισης από φίλους/συγγενείς, αλλά κυρίως από την Πολιτεία. Όπως λέει και η Elva, αποτελεί θέμα ταμπού, πόσο μάλλον όταν στη χώρα μας ντρεπόμαστε να πούμε καν ότι βλέπουμε έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο.

    Διαφωνώ πάντως με τον αστεϊσμό "όλοι τρελοί είμαστε". Μειώνει την επώδυνη κατάσταση που βιώνουν οι ασθενείς τέτοιων διαταραχών. θα λέγαμε εξίσου εύκολα, "όλοι είμαστε καρκινοπαθείς"; Όχι, δε νομίζω...

    θα τα λέμε συχνά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Λεοντόκαρδε, εγώ θα ευχηθώ το καλό βράδυ. Σ'ευχαριστώ για τον προτεινόμενο τίτλο, δεν ξέρω τι άλλο να πώ.

    @Νavarino καλησπέρα.
    Εχεις δίκηο νομίζω εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου, παρά το γεγονός ότι έχουν ακουστεί από κάποια χείλη ειδημόνων ότι ενδέχεται το βήμα της Πάνια να μην είναι καταστροφικό γι'αυτούς. Εγώ δεν μπορώ να δώ αυτήν την οπτική και προσυπογράφω τη δική σου.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες.. ομολογώ ότι δεν έχω ασχοληθεί σχετικά και δεν έχω δει ποτέ αυτό το μαγαζάκι, αν και τριγυρνώ στο κέντρο συνέχεια..Και σήμερα μετά τη δουλεια έκανα τη βόλτα μου..Την επόμενη φορά θα περάσω και θα το δω.. καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Magdalini36, θεωρώ ότι η φράση αυτή λέγεται και σηματοδοτεί την ιδιορυθμία, τη μοναδικότητα, του καθενός μας. Κι είναι όμορφο αυτή να διατηρείται. Οπως λέει κι η Φ.Τσαλίκογλου είναι μύθος ο μέσος άνθρωπος, νοητικό κατασκεύασμα.
    Μπορεί να'ναι και λάθος που χρησιμοποιούμε στον καθημερινό λόγο την τρέλλα όπως λέει κι ο Μάνος παρακάτω. Δεν ξέρω.
    Αναφορικά με τους ψυχικά ασθενείς (τους ανθρώπους που κυρίως υποφέρουν από ψυχώσεις) δύσκολη η κοινωνική ένταξη ή επανένταξη ιδιαίτερα εάν αυτοί πέρασαν χρόνια ιδρυματοποιημένα. Με μία σειρά δομών όπως ξενώνες, οικοτροφεία, και προσπαθειών για την απασχόληση όπως κοινωνικοί συνεταιρισμοί νομίζω πως κάτι γίνεται. Για να δούμε.
    Πολύ καλό βράδυ σου εύχομαι.


    @ Elva καλησπέρα. Οντως ταμπού, μεγάλο ταμπού. Και ξέρεις, μπορεί η Ευρώπη πριν χρόνια να έβγαλε τη Λέρο, όμως φαίνεται τελικά πως δεν είναι και κείνη τόσο μακρυά τουλάχιστον από τη χρονιότητα. Η καθαριότητα, η κατάσταση των κτιρίων ήταν καλύτερη στην Ευρώπη όμως δεν αρκεί αυτό κατά τη γνώμη μου για την αποασυλοποίηση. Πόσο θα συμφωνήσω μαζί σου για τ'ότι πολλοί; αρκετοί; δεν ξέρω, σίγουρα όμως κάποιοι έφτασαν λόγω πολλών ευαισθησιών και χαμένων ονείρων.
    Ας ελπίσουμε πως οι προσπάθειες θα ενταθούν και τ'αποτελέσματα θα είναι περισσότερα και καλύτερα,
    Γλυκειά αγκαλιά σου στέλνω από το δροσερό Νότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάνο, καλώς ήρθες. Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σου, για το ρόλο της οικογένειας, των φίλων και συγγενών στη ζωή ενός ανθρώπου που ψυχικά νοσεί. Της πολιτείας δε, προκειμένου να μην ασυλοποιηθούν άνθρωποι που διαφορετικά μπορούν να ζήσουν μία χαρά παίρνοντας την αγωγή τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
    Τώρα όσο για τον αστεϊσμό, ίσως έχεις δίκηο. Αν και όπως΄είπα παραπάνω θεωρώ ότι περισσότερο λέγεται για να σηματοδοτήσει την ιδιαιτερότητα του καθενός, τ'ότι΄όλοι λίγο ή πολύ έχουμε μία αποκλίνουσα σκέψη και συμπεριφορά από την κοινωνικά αρμόζουσα. Το έχω σκεφθεί κι εγώ στο παρελθόν και με ξαναβάζεις σε σκέψεις, ίσως πραγματικά μειώνει την επώδυνη κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι που ψυχικά νοσούν.
    Καλό σου βράδυ και θα επανέλθω, είμαι ΄πολύ κουρασμένη κι ενώ θέλω τόσα να σου γράψω δεν μπορώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και σε άλλα θέματα πέραν των προσωπικών και της καθημερινότητας, όσο μπορούμε. Δεν γνωρίζω πολλά για το θέμα. Πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιο που προτείνατε.

    Να'στε καλά. Σας φιλώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Roadartist, καλή μου καλλιτέχνιδα, δεν είναι πολύ γνωστά μάλλον. Ξέρεις η αλήθεια είναι πως στο χώρο της τέχνης όπως έλεγε κι ο Αθερίδης σε ένα συνέδριο που είχε συμμετάσχει, η ψυχική ασθένεια είναι πιο "ανεκτή", ως απλώς ιδιόρρυθμη κατάσταση. Βέβαια κι εκεί η ψύχωση είναι δύσκολη πολύ δύσκολη κατάσταση. Θυμάμαι το βιβλίο νομίζω¨το Ναι δεν είμαι σίγουρη της Φ.Τσαλίκογλου με την Μ.Καραπάνου την κόρη της Μ.Λυμπεράκη. Εξιστορούσε την προσωπική της εμπειρία από την μανιοκατάθλιψη, δύσκολη έως οδυνηρή.
    Φαντάσου τώρα η ψυχική ασθένεια να συνδυάζεται και με τη φτώχεια...άστα να πάνε.
    Καλή μου είναι εύκολο να βρείς το μαγαζάκι.
    Πολύ γλυκό βράδυ σου εύχομαι

    @ Μaximus, καλησπέρα σας. Οντως κι άλλα θέματα πέραν της καθημερινότητάς μας. Απέραντος ο κόσμος, πολλές οι πραγματικότητες. Χαίρομαι που σας άρεσε το ιστολόγιο.
    Πολύ καλό σας βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. πολύ ενδιαφέρον η ανάρτησή σου. κι ελπίζω αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν και να αποδώσουν. Τα ΜΜΕ έχουν τόση επηρροή που θα μπορούσαν, αν ήθελαν, να βοηθήσουν στην αλλαγή της δημόσιας γνώμης, την αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών και την χρηματοδότηση φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρυμάτων που φροντίζουν γι'αυτούς τους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mια καλησπέρα απο μενα ,
    ευαισθητη , όπως αξίζει και σε όλους μας.
    Σε όλους εκείνους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Global Greek καλησπέρα.Ελπίζω κι εγώ αυτές οι προσπάθειες να συνεχιστούν και να αποδίδουν. Οντως τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να επηρεάσουν αλλά θεωρώ πως μάλλον κακό κάνουν παρά καλό. Οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική αποδίδεται στην τρέλα. Ο "μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή". Τέλος πάντων/
    Τώρα όσον αφορά τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να σου πώ εγώ είμαι λίγο επιφυλακτική με την έννοια της φιλανθρωπίας.
    Πολύ καλό βράδυ σου εύχομαι


    @Μαρία Νικολάου, καλησπέρα και σε σένα, ευαίσθητη όπως τη στέλνεις και γαλήνια σου εύχομαι, σε όλους καλές κι όμορφες μέρες και νύχτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα
    Μερικές ομάδες ανθρώπων είναι στο περιθώριο, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Σαν να είναι ντροπή που υπάρχουν!
    Είναι ευθύνη του κράτους και των πολιτών του, δηλαδή όλους εμάς, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι όσοι πάσχουν απο κάποια ψυχική νόσο είναι άρρωστοι άνθρωποι ! Κάποτε και οι ναρκομανής αντιμετωπίζονταν σαν ζώα, τώρα όμως αυτό άλλαξε και χρίζουν βοήθειας !
    Να πω ότι μια ψυχική ασθένεια δεν είναι απαραίτητο γονιδιακής προέλευσης. Το μυαλό του ανθρώπου βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία. Όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία προκύπτει θέμα. Υπάρχει πιθανότητα λοιπόν και εμείς που τώρα βρισκόμαστε στη φάση της σταθερούς ισορροπίας, να συμβεί κάτι και να πάμε στην φάση της ασταθούς ισορροπίας και να βρεθούμε στη θέση αυτών.
    Σεβασμός λοιπόν σε όλες τις ανήμπορες ομάδες ανθρώπων!
    Σε ευχαριστούμε ippoliti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόσο συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ Νίκο. Μία λεπτή ισορροπία να γυρίσει ο νούς, κατά τη γνώμη μου ούτε κάν τριχιά, απλώς τρίχα.
    Θα συμφωνήσω επίσης ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι γονιδιακής προέλευσης, βέβαια ομολογώ ότιδιαφωνώ και με την ακραία κατά τη γνώμη μου θέση του Laing, ότι δεν νοσεί ο ασθενής αλλά η οικογένεια. Νομίζω η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εξ'ου και το γεγονός ότι κάτω από καλή φαρμακευτική αγωγή και υποστηστηρικτικό πλαίσιο (πρωτίστως αποδοχή και αγάπη από την οικογένεια
    )οι άνθρωποι βιώνουν τα αγαθά της ζωής και την ομορφιά της όπως όλοι εμείς οι "φυσιολογικοί"
    Καλό σου απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Iππολύτη μου, πραγματικά η ανάρτησή σου είναι ιδιαίτερα σημαντική.
    Υπάρχουν και μικρά παιδιά με ψυχικές διαταραχές και ακόμη και σε σχολεία δυστυχώς από την εμπειρία μου βιώνουν την απόρριψη και την κοροϊδία των άλλων παιδιών που κανείς δικός τους δεν τους έχει μιλήσει ανοιχτά για το θέμα αυτό.
    Είμαι δίπλα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσκολία και πόσο αγώνα κάνουν να στηρίξουν τα παιδιά τους.
    Να είσαι καλά και καλή Κυριακή!!
    Σε φιλώ****:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή μου Miou Popofotitsa, καταρχήν να σου πώ ότι δεν ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά για τους Εφήβους θεωρείται πολύ καλή (θεωρείτο τουλάχιστον) η Μονάδα Εφήβων του Γενικού Κρατικού. Νομίζω πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεί κανείς τον κατάλληλο γιατρό, γιατί θεωρώ πως αρκετοί ψυχίατροι και παιδοψυχίατροι δεν είναι όλοι όσο πρέπει γνώστες. Θέλει πολύ προσπάθεια, ψάξιμο και κυρίως νομίζω κατανόηση από την οικογένεια.
    Σε φιλώ κι εγώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευτυχός που υπάρχουν και αυτοί οι "κάποιοι άνθρωποι ονειρεύονται και παλεύουν για όλους αυτούς που στερήθηκαν ή στερούνται τα αυτονόητα"

    Για να συνεχίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Eυτυχώς, ναι και για μένα ευτυχώς, παρότι είναι υπερβολική η λέξη, που υπάρχουν αυτοί.
    Να είσαι πολύ καλά Οδοιπόρε.
    Καλό καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή