Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Το τσίρκο

Πολλά είδη τέχνης με συγκινούν. Η μουσική, το θέατρο, ο χορός, ο κινηματογράφος, τα εικαστικά....Παραδόξως όμως εγώ από τις ύψιστες μορφές θεωρώ την παράσταση ενός τσίρκου.
Αρκετοί πιστεύουν και ίσως δικαίως ότι ο κλόουν είναι "διασκεδαστής", ο θηριοδαμαστής καλός τεχνίτης μεν με έλλειψη σεβασμού στ'άγρια ζώα δε, οι ακροβάτες...΄Το τσίρκο δεν υπηρετεί την τέχνη. Πολλές οι διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο για το σεβασμό στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
Ομως εγώ συγκινούμαι, συγκινούμαι για όλο αυτό που κουβαλούν όσοι ζούν τη ζωή τους σ'ένα τσίρκο. Θέλω να τους δίνω το πιο δυνατό μου χειροκρότημα. Ετσι γιατί διαφοροποιήθηκαν από την πεπατημένη, από τον ορθό δρόμο, επέλεξαν ή βρέθηκαν να ζούν τη ζωή τους ...χωρίς εξασφαλισμένο αύριο νομίζω. Μου δίνουν την αίσθηση ότι κυνήγησαν το όνειρό τους κι ελπίζω να είναι έτσι πραγματικά.
Οταν ήρθε το ιταλικό τσίρκο στην Κορινθία, ευτυχώς για μένα που αρκετά από τα παιδιά των φίλων της παρέας εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να πάμε. Και βεβαίως πήγαμε αμέσως.
Το πρώτο θετικό. Εχουμε μαζί μας ένα κοριτσάκι τετραπληγικό. Ρωτώντας εάν μπορούμε να μεταφέρουμε το παιδί με το αναπηρικό καρότσι, έμεινα έκπληκτη στην άμεσα θετική απάντηση και πιο έκπληκτη ακόμη όταν ο "επί της υποδοχής", μας δήλωσε ρητά ότι δεν θα κόψει το παιδί εισιτήριο, γιατί είμασταν υποχρεωμένοι,να καθήσουμε μπροστά, άρα να πληρώσουμε το "ακριβό εισιτήριο" και συνεπώς το τσίρκο ένιωθε υποχρεωμένο να προσφέρει το ένα εισιτήριο.
Μπήκαμε, πω πω, πόσοι άνθρωποι χρειάζεται να απασχοληθούν για να είνα όλα στην εντέλεια, πόσοι τεχνίτες,. Ενα χωριό ολόκληρο.
Ο παρουσιαστής μας καλωσορίζει με τα λίγα ελληνικά του, τόσα όσα χρειζόταν για να μας κάνει να νιώσουμε ....κάτι...οικεία τουλάχιστον.
Και ξεκινά ο κλόουν, δεν με κατέπληξε, αλλά προσπάθησε, είδα πως στα παιδιά άρεσε. Τον ένιωσα πιο πολύ διεκπεραιωτή, αλλά να ......
βγαίνουν τα άλογα. Τα άλογα, από τα πιο αγαπημένα μου ζώα, ίσως το πιο αγαπημένο. Το όνειρό μου ήταν ν'αποχτήσω ένα άλογο. Τι αγέρωχα, με πάνε πίσω μου φέρνουν τη μνήμη από τις φορές που στο θείο μου στο Γέρακα πριν χρόνια έκανα βόλτα απλή με το άλογο.Και παρά ταύτα νόμιζα πως πετούσα, πως ήμουν στα ουράνια, τουλάχιστον πάνω από τη γή. Τα χρόνια που ως φοιτήτρια δούλεψα στον Ιππόδρομο Φαλήρου και τρελλαινόμουν να βλέπω τα άλογα, τις φοραδίτσες. Τα άλογα φεύγουν και να....
η μικρή ακροβάτισσα. βγαίνει. Χριστέ μου, που είναι το προστατευτικό δίχτυ; Δεν υπάρχει, όμως μην ανησυχούμε λένε τα παιδιά, το είδαν είναι δεμένη. Εκπληκτική η μικρή ακροβάτισσα, ιεροτελεστία το ακροβατικό της. Λες και γεννήθηκε ακροβάτης.
Και ναι σε λίγο διαπιστώνουμε πως όντως ακροβάτισσα γεννήθηκε η μικρή. Βγαίνει σε λίγο ..
η μητέρα, ακροβάτισσα επίσης. Τολμηρή, "σταρ του τσίρκου" μίας άλλης εποχής. Παρότι ευτραφούλα για τα δεδομένα μίας καλλιτέχνιδος, αεικίνητη όμως, αεικίνητη. Με την έντονη φορεσιά, το έντονο μακιγιάζ, σαν αυτό που συναντάς στα μπουζούκια. Ομως εδώ δεν είναι παράταιρο για μένα, ταιριάζει με τη "λάμψη", είναι μες στο κλίμα του τσίρκου.
Ο κλόουν ξανά και το πρώτο διάλειμμα φθάνει. Μπορείτε να δείτε τα ζώα μ'ένα ευρώ.Μα βεβαίως και θα τα δούμε. Να το πούμα, η λεοπάρδαλη, το λιοντάρι, η τίγρης κι ένα σωρό ζώα. Είναι αλήθεια, νιώθεις ένα σφίξιμο που είναι μες στο κλουβί.
Το διάλειμα τελειώνει, σε χρόνο ελάχιστο σειρά ανθρώπων συντονίζονται ΄και τοποθετούν τις προστατευτικές΄μπάρες και δίχτυ για την εμφάνιση των φιδιών και ζώων.
Μα είναι δυνατόν ο λεπτεπίλεπτος νεαρός (για Ινδός μοιάζει) και η συνοδός του να χειρίζονται έτσι αυτά τα τεράστια φίδια; Απίστευτες οι δυνατότητες του ανθρώπου, οι δυνατότητες επικοινωνίας του.
Κι ο θηριοδαμαστής έφθασε.Ενας περίπου 60άρης κύριος με απόλυτο έλεγχο των ελάχιστων κινήσεών του. Μ'εντυπωσίασε μέχρι και το πουκάμισο-γιλέκο του.Print amimal, ταιριαστό με την τέχνη του. Και φεύγουν τα ζώα ένα ένα , μ'απίστευτο επίσης συγχρονισμό κινήσεων πολλών ανθρώπων.
Κι έρχονται οι αδελφές ζογκλέρ, εντυπωσιακές επίσης. "Σταρ" κι αυτές. Τι συγχρονισμός μεταξύ τους, το νούμερο με τις φωτιές, όσες φορές κι αν το δώ σε όσες παραλλαγές θα είναι για μένα πάντα εντυπωσιακό.
Η παράσταση τελειώνει. Δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι, έχουν δεί και καλύτερες. Εμένα όμως μου άρεσε, κι ήθελα κι άλλο, κι άλλο να φωνάξω όπως φώναζα παλαιότερα σε συναυλίες.
Υπολογίζω χοντρικά τον κόσμο, κι αναρωτιέμαι. Τους βγαίνουν τουλάχιστον τα έξοδα; Να συντηρηθούν τουλάχιστον. Φαντάζομαι πως δεν πάνε για το κέρδος, δεν μπορεί.
Σκέφτομαι επίσης, πόσο πολυπολιτισμική κοινωνία το τσίρκο, Τσέχοι, Ιταλοί, Ινδοί, Ασιάτες. Πόση αγάπη πρέπει να έχουν στη τέχνη τους, τι έχουν στην ψυχή τους και δύνανται να συμβιώνουν έτσι ως μικρή κοινωνία πηγαίνοντας από τόπο σε τόπο.
Να'ναι καλά, να ταξιδεύουν και μαζί τους νοερά το κοινό τους.
Υ.Γ. Με αυτήν την ανάρτηση χαιρετώ για 3 εβδομάδες τους συνμπλόγκερ (φεύγω την Τρίτη ξανά για λίγο στον "εξωτικό Κορινθιακό"...και το Σάββατο ταξίδι ....επιτέλους στο Αιγαίο....).
Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από το americaslibrary.gov

19 σχόλια:

  1. Κατ΄αρχας να περάσεις καλά όπου και αν πάς.
    Οσο για τα τσίρκο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαιρομαι παρα πολυ οταν διαβαζω σχολια σου.
    καλο Σαββατοκυριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτική αφήγηση ήταν σαν να ήμουν και εγώ στη παράσταση! Με πήγες πίσω πολλά χρόνια και θυμήθηκα. Μία φορά πήγα σε προσχολική ηλικία και οι εικόνες ήρθαν όλες μία μία. Πραγματικά το τσίρκο διαφέρει, μοιάζει σαν θίασο τσιγγάνων που δεν έχει πουθενά πατρίδα. Πατρίδα γίνεται η κάθε χώρα η κάθε πόλη. Μας αφήνεις με μια όμορφη και τρυφερή ανάρτηση. Να περάσεις όμορφα όπου βρεθείς.. Καλή αντάμωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Θαλασσοκράτορα, σ'ευχαριστώ, καλά να περάσεις και σύ όπου και αν πάς επίσης, με το πειρατικό σου ή μή. Ελπίζω να το έφιαξες
    Καλή ξεκούραση

    @takis ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Kαλή μου Margo, ήθελα να το αφηγηθώ όπως το έζησα αλλά δεν μπορούσα ακριβώς. Πόσο χαίρομαι που σου ξύπνησαν μνήμες, πόσο όμορφο είναι να μας ξυπνάνε μνήμες και παρόμοια συναισθήματα. Εχεις δίκηο, το τσίρκο δεν έχει πατρίδα.Πατρίδα γίνεται η κάθε του πόλη.Να περνάς και σύ όμορφα, να χαίρεσαι το νησί σου όπως ο επισκέπτης σου σου εύχομαι. Καλή αντάμωση ολόψυψα κι ελπίζω να είναι μέχρι το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Ελπίζω να βρεί ένά Σαββατοκύριακο η Ολγα και να έρθουμε στη Μύκονο με τα παιδιά (εάν είσαι εκεί).
    Υ.Γ Πόσο μου άρεσε και η μνήμη που είχες από τη θεία σου με τον ποταμό τον Ιορδάνη στον ουρανό.
    Γλυκά σε χαιρετώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου,
    Ομορφη περιγραφή, μόνο μια μικρή ένσταση στη χρησιμοποίηση των ζώων. Όσο ωραίο και αν είναι το θέαμα, όλα αυτά τα κάνουν έπειτα από έντονο βασανισμό.
    Αλήθεια ποια η διαφορά που κάποιος φορά μια γούνα λεοπάρδαλης, από το βασανισμό και εξευτελισμό του ζώου σε ένα τσίρκo; Πιθανόν όπως και στους ανθρώπους, θα προτημούσΕ το θάνατο, από την εφ όρου ζωής φυλάκιση και ξεφτίλα.

    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατ'αρχήν καλώς ήρθες. Ευχαριστώ. Ναι θα συμφωνήσω ότι οποιοσδήηποτε ανάμεσα στον εξευτελισμό και τη φυλάκιση θα προτιμούσε το θάνατο. Εχεις απόλυτο δίκηο. Ομολογώ ότι όταν πήγαμε να τα δούμε, νόμισα πως ήταν ημιναρκωμένα. Δεν είμαι σίγουρη, αλλά έτσι νόμισα.
    Πάντως για μένα το τσίρκο, μπορεί να υπάρχει και να έχει τη μαγεία του και χωρίς τα ζώα.
    Η μαγεία για μένα πηγάζει από το κυνήγι του ονείρου που δεν μου μοιάζει να συνάδει με αυτό που σήμερα ορίζουμε ως επιτυχία.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα Ιππολυτη :)
    Συμφωνω οτι το αισθημα της ελευθεριας ειναι πολυ ομορφο, οταν ομως ειναι αυθεντικο και δε συνδεεται με την εκμεταλλευση καποιων αλλων, ειτε ειναι ανθρωποι, ειτε ζωα, οπως ανεφερε πιο πανω και ο ΑlexMil. Δυστυχως πολλοι απο εμας που,σαν παιδια, αγαπησαμε καποιες παραστασεις σε τσιρκο, τωρα ειμαστε εντελως εναντιον μαθαινοντας ποσο ασχημα φερονται στα ζωα.

    Καλες διακοπες και χαιρετισμους απο Σουηδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elva καλησπέρα. Hμουν σίγουρη από την πρώτη στιγμή που το έζησα πως όταν το έγραφα θα υπήρχαν αυτές οι ενστάσεις. Πόσο δίκηο έχεις και σύ και ο Alexmil, αφού το γνωρίζετε. Οπως είπα πάντως και στον Alexmil το τσίρκο για μένα μπορεί να υπάρχει και να μαγεύει χωρίς τα ζώα και ας λείπει ο θηριοδαμαστής.
    Να περνάς καλά και χαιρετισμούς και από μένα
    Υ.Γ1.Πριν 10 χρόνια είχα έρθει στη Σουηδία 10 μέρες (για δουλειά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν και ανήκω στην πρώτη κατηγορία, οφείλω να υποκλιθώ σε αυτή την καταπληκτική μεταφορά των πρώτων συναισθημάτων και συγκινήσεων που ομοφώνως νομίζω αποδεχόμαστε: ότι αυτό , ναι! συνιστά τέχνη!
    Καλές διακοπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ιππολύτη μου πέρασα να σου πω ότι την ίδια μέρα φεύγω και εγώ:)
    Να περάσεις όμορφα:)
    *δεν πήγα ποτέ μου σε τσίρκο και πάντα ήθελα μικρή αλλά δεν έτυχε..με την ανάρτησή σου πήρα μια εικόνα!Στην ετ3 κάτι κυριακές -το βράδυ κυρίως- δείχνει κάτι παραστάσεις-μόνο αυτές κοίταζα!φιλιά***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Νavarino's,να'στε καλά (δεν είναι πληθυντικός ευγενείας είναι εσύ και η σύζυγός σου), δεν ξέρω μου'μεινε μετά το ταξίδι στη Βαρκελώνη εάν θυμάμαι καλά.
    Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

    @Καλή μου Miou Popofotitsa σε προτρέπω να πάς. Εάν λίγο σ'έχω καταλάβει θεωρώ ότι θα σου αρέσει. Θα έλεγα εάν μπορούσες να πάς και τους μαθητές σου.
    Καλές καλές διακοπές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με μάγευε το τσίρκο μικρή, με συνεπήρε 'όταν έγινα μαμά , με ξεσήκωσε όταν έγινα γιαγιά και δεν άφηνα τσίρκο για τσίρκο, μα με προβλημάτισε όταν σαν ενεργό μέλος μιας προσπάθειας για τα ζώα είδα οτι είχα παρωπίδες και δεν καταλάβαινα τι περνούθσαν τα ζώα για να κάνουν αυτά που διασκέδαζαν τα παιδιά και τα εγγόνια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχτίδα καλησπέρα.Τι να σου πώ, πρέπει να έχετε όλοι δίκηο για τις συνθήκες των ζώων.
    Νομίζω πάντως πως το τσίρκο μπορεί να είναι μαγευτικό τσίρκο και χωρίς τα ζώα.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι, το τσίρκο είναι ένα απο τα αγπημένα θεάματα των μικρών παιδιών.
    Να περάσεις καλά όπου κιαν πας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @Λεοντόκαρδε, σ'ευχαριστώ να περάσεις καισύ καλά.
    Χαίρομαι που το τσίρκο αρέσει στα παιδιά
    Καλό δεκαπενταύγουστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα ippoliti,

    Ομορφη η περιγραφή σου για το τσίρκο, αλλά και εγώ δεν τα έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση ίσως λόγω επειδή μάθαμε το πως συμπεριφέρονται στα ζώα. Οι ακροβασίες ωστόσο νομίζω ότι είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του τσίρκου.

    Κοινωνιολογικά παρουσιαζει ενδιαφέρον η συμβίωση μιας ομάδας που συχνά μετακινείται από μέρος σε μέρος. Ιδιαίτερα όταν αυτή η ομάδα αποτελείται από πολλές εθνικότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. NdN,
    συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση, αλλά έφυγα στις 15 και γύρισα εχθές. Μ'αρέσει η απάντησή σου και συμφωνώ, έχει μεγάλο κοινωνιολογικό ενδιαφέρον αυτού του είδους η συμβίωση.
    Καλή σου ημέρα και καλό φθινόπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή