Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

"Φαίδρα"


Ανέμενα, όπως και πολλοί άλλοι την παράσταση Φαίδρα από το Εθνικό Θέατρο Μ.Βρετανίας. Τελικά, κατά τη γνώμη μου, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές οι ηθοποιοί που με συγκίνησαν ήταν άλλοι, όχι η Helen Mirren, ήταν :

η εκπληκτική Margaret Tyzack στο ρόλο της Οινώνης, (1η φωτο),

η Ruth Negga στο ρόλο της Αρίσιας και ο Dominic Cooper στο ρόλο του Ιππόλυτου (2η φωτο)
ο εκπληκτικός John Srapnel στο ρόλο του Θηραμένη.
Λιτό το σκηνικό που εμένα μου άρεσε, αλλά μία παράσταση που δεν σε ταξίδεψε. Είχε καλές στιγμές, συνολικά όμως...κάτι της έλειπε, για ν'ανταποκριθεί στο ύψος των τραγωδιών αρχαίων ή μή.
Οπως και να ΄χει το αυθημερόν ταξίδι στην Επίδαυρο για τις παραστάσεις ...έχει πάντα την ομορφιά του.
Σημείωση : Οι φωτογραφίες είναι αντιγραφή από το on line περιοδικό Camera Stylo

19 σχόλια:

  1. Χαίρομαι πολύ που είδες αυτή την παράσταση. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα να 'πεταχτώ' μέχρι την Επιδαυρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήμουν όντως περίεργος, όπως είχα περιγράψει στο μπλογκ την προηγούμενη εβδομάδα, πως θα λειτουργήσει η "Φαίδρα" στην Επίδαυρο. Αυτή εδώ είναι η πρώτη "αντίδραση" που διαβάζω και χαίρομαι. Πάντως η Μίρρεν ήταν καλή εδώ στο Λονδίνο. Για τ'άλλα θα συμφωνήσω. Ο ανοιχτός χώρος πάντως σίγουρα επηρεάζει ένα έργο! Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα θαυμαζω, ξερω οτι ειναι ωραια,ξερω οτι γαλυνευουν ψυχες και νου.
    Ζηλευω,αλλα ειμαι εκτος γιατι δεν εχω την αναλογη παιδεια.
    Εχω ομως κανει κατι αλλο ισως πιο σοβαρο.
    Εσπρωξα το παιδι μου εκει,προς τα μερη σας και ειμαι περηφανος γιαυτο.

    σε ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. γινε τέτοιος θόρυβος που περίμενα οτι θα ήταν κάτι το εξαιρετικό, το μοναδικό. Φαίνεται οτι δεν ήταν έτσι. Ίσως η ατμόσφαιρα της Επιδαύρου δε ταιριάζει στο κάθε τι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα φανώ λίγι ..περασμένη ..κλασσική..μα τις αρχαίες παραστάσεις θέλω να τις βλέπω όπως τις έγραψαν και τις φαντάστηκαν οι δημιουργοί τους , όπως πρέπει να παίζονται χωρίς διασκευές και εισχώρηση στη σημερινή κουλτούρα.Είχα τη τιμή να παρακολουθήσω Φαίδρα όπως το ήθελα πριν χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εντυπωσιακή παρουσία η Margaret Tyzack έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία..
    Αυτά τα σύντομα ταξιδάκια στην Επίδαυρο είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστά ακόμα κι όταν η παράσταση δεν είναι τόσο καλή.
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου άρεσε που παραθέτεις και την ομορφιά του ταξιδιού προς και από την επίδαυρο που δεν είναι και λίγο πράγμα!!!

    ΥΓ: το μπλογκ σκίζει τώρα και τεχνικά!!! Πολύ δυνατή η υποστήριξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Τσαλαπετεινέ,
    χαίρομαι που χαίρεσαι.Πάντως, δεν θεωρώ ότι έχασες και πολλά που δεν κατάφερες να "πεταχτείς" μέχρι την Επίδαυρο.
    Αλλωστε ως φαίνεται και από το blog πολλά και ποικίλα τα "πετάγματά σου" και θα εξακολουθήσω να σου εύχομαι ακόμη περισσότερα...
    Καλό καλό βράδυ

    @Spaste Petalaki,
    η αλήθεια είναι πως οι κριτικές από τους ειδήμονες, βλ.Αστερόπη Λαζαρίδου Βήμα της Κυριακής 12 Ιουλίου, ήταν επαινετικές. Εγώ, δεν τις συμμερίζομαι για τη H.Μirren.
    Καλό βράδυ εκεί στο Λονδίνο και περιμένουμε ανταποκρίσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Πραγματικά Θαλασσοκράτορα γαληνεύει ψυχή και νου πιστεύω το θέατρο, όπως τόσα πράγματα στη ζωή μας.
    Ομως θα διαφωνήσω με κάτι. Τι πάει να πεί δεν διαθέτουμε την ανάλογη παιδεία; δεν το κατάλαβα ποτέ. Για μένα η τέχνη μιλάει ή όχι στην ψυχή. Αν μου μιλάει καλώς άν όχι δεν πειράζει. Τα υπόλοιπα είναι για τους ειδήμονες. Κι εγώ δεν είμαι ειδήμων. Ψυχή ομως διαθέτω όπως φαντάζομαι κι εσύ, με τέτοια μαγεμένα ταξίδια που μας πας.
    Χρειάζεται παιδεία για να νιώσει κανείς τον ζεϊμπέκικο χορό; κι οι ναζιστές άκουγαν κλασσική μουσική πριν δώσουν διαταγή για το φούρνο, τι να την κάνω την παιδεία τους;
    Καλό βράδυ

    @ Λεοντόκαρδε, καταρχήν καλώς ήρθατε στο ...κλεινόν άστυ. Θεωρώ ότι όντως πολύς ντόρος έγινε για μία μέτρια παράσταση με κατά τη γνώμη μου κάποιες εξαιρετικές παρουσίες.
    Καλό βράδυ

    @ Γελαστή Αχτίδα καταρχήν καλώς ήρθες.
    Θα προσυπογράψω σχεδόν απολύτως το σχόλιό σου απλά ενώ αρχικά λέω ...οκ ας δούμε και την άλλη άποψη, ομολογώ ότι εκ του αποτελέσματος ...ποτέ δεν με μάγεψε η "καινοτομία"
    Καλό βράδυ

    @Μargo μου,
    πραγματικά για μένα εντυπωσιακή παρουσία η Μ.Τyzack και ναι αυτά τα σύντομα ταξιδάκια έχουν μαγεία, κι ας γυρνάς τα ξημερώματα (γιατί έφαγες και στην Επίδαυρο) ...απίστευτα νυσταγμένος. Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα και σε σένα.

    @Νavarine, ναι δεν είναι καθόλου λίγο πράγμα το ταξίδι από και προς την Επίδαυρο. Τα Ισθμια με την όμορφη ψαροταβέρνα,τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης (με τις παιδικές αναμνήσεις), το μετά την παράσταση φαγητό, το απίστευτο ...νύσταγμα ...έχουν απίστευτη ομορφιά.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν πήγα, αλλά από τα διάφορα σχόλια που άκουσα δεν το μετάνιωσα κιόλας. Μάλιστα άκουσα πως έβγαλε και αρκετο απροσδόκητο γέλιο σε ορισμένες σκηνές (ως μη όφειλε)

    (btw, nice blog :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ναι, spireto72, όντως έβγαλε γέλιο, θα συμφωνήσω ως μη όφειλε και νομίζω και εγώ ότι δεν είναι απώλεια το να μη δεί κανείς την παράσταση.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρέπει να ήταν τρομερή εμπειρία.
    Δυστυχώς δεν είχα την δυνατότητα να την δω.
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νίκο ναι, Ομορφη εμπειρία, παρά του ότι δεν ήταν πολύ καλή παράσταση, η Επίδαυρος είναι πάντα Επίδαυρος.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ετσι αποκταται η παιδεία μαθαίνοντας.
    Σήμερα εμαθα απο εσενα

    Σ ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ..και εγώ ήθελα να πάω Επίδαυρο, όχι μόνο στην συγκεκριμένη παράσταση..αλλά και σε κάποιες άλλες ..αλλα δεν είναι δυστυχώς εύκολο.. Και από άλλους άκουσα παρόμοιες εντυπώσεις, όπως κ αν έχει βέβαια σίγουρα τέτοιες παραστασεις αξίζουν.. Ευχαριστούμε για το "μοίρασμα" .. Πάντα τέτοια εύχομαι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Θαλασσοκράτορα εγώ ευχαριστώ και πραγματικά μέσα από τα μπλογκ μαθαίνω και μαθαίνουμε απίστευτα πράγματα.
    Καλό βράδυ

    @ Roadartist, καλλιτέχνιδα, εγώ σ'ευχαριστώ για τα τόσα που μαθαίνω από σένα περί της πολιτιστικής κίνησης. Εύχομαι να καταφέρεις να πάς Επίδαυρο. Ηθελα να σου πώ ότι εάν αντιμετωπίζεις μεταφορικό πρόβλημα, το Φεστιβάλ έχει πούλμαν μεταφοράς.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημερα,
    την ειδα και γω την παρασταση και συμφωνω σε πολλα απο όσα γραφεις. Εξαιρετικη η Οιωνη και ο Θηραμενης, αλλα ο Ιππολυτος λιγο "ξυλάγκουρο" μου φάνηκε. Δεν εμοιαζε με νεο που μπορουσε να γεννησει πάθη. Απήλαυσα τον ωραιο καθαρο λόγο των ηθοποιων. Αλλα και την Μίρρεν. Εχω την εντυπωση οτι δεν βοηθησε το κειμενο του Ρακινα, που ηταν καποιες σκαλες κατωτερο απο την αρχαια τραγωδια. Κατι σαν επος Διγενη μου εμοιαζε, δηλ. εχω την εντυπωση οτι ήταν περισσοτερο στα μετρα των ανθρωπων παρά των θεών...

    Οσο για τον σκηνοθετη, τι το ηθελε το κλαψουρισμα στο τελος του εργου πάνω απο το πτωμα του Ιππόλυτου; Σαν παρωδια φαινοταν πιο πολυ. Προς το τελος λιγο την βαρεθηκα την παρασταση, ιδιως μετα τις σχοινοτενεις περιγραφες του Θηραμενη για το πως το τερας σκοτωσε τον Ιππολυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή Cynical, συμφωνώ στα περισσότερα, διαφωνώ για τον Ιππόλυτο ο οποίος ενώ αρχικά με ξένισε και δεν μου άρεσε, πολύ γρήγορα με κέρδισε. θα συμφωνήσω απολύτως για το "σκηνοθετικό ατόπημα" στο τέλος της παράστασης.
    Καλό βράδυ και συγγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση απλώς έλειπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή