Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Μ.Γλέζος

Τι γαλήνη που νιώθεις όταν βλέπεις ότι άνθρωποι - σύμβολα, εξακολουθούν όχι μόνο να πιστεύουν, όχι μόνο να είναι συνεπείς στα όσα λένε, αλλά συμπεριφέρονται με τέτοιο μεγαλείο.
Τι συνέπεια λόγου και πράξης.

Βρισκόμουν μαζί με πολλούς άλλους έξω από τη Βουλή όταν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και μαζί με αυτούς ο Μ.Γλέζος βγήκαν και κράτησαν το πανώ
"Σε οποιαδήποτε ερώτηση η απάντηση είναι μία: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ".

Διάβαζα σήμερα στα Νέα τη συνέντευξη του για το πώς δέχθηκε στο σπίτι του το νεαρό των ΜΑΤ που του έριξε τα χημικά, και το μέγεθος του ΑΝΔΡΟΣ είναι απεριόριστο. Φοβισμένος, ακόμη για μένα ο νεαρός των ΜΑΤ που του έριξε τα χημικά, του ζητά ταπεινά συγγνώμη. Δεν υπάρχει για μένα μεγαλύτερο μάθημα ζωής από αυτό του έδωσε ο Μ.Γλέζος. "Επιλέγω να πιστέψω το παιδί". Τι φοβερή αντιμετώπιση!

Αντιγράφω από τη συνέντευξη που έδωσε στο Σ.Θεοδωράκη . "Υπάρχει σήμερα ένας ορμαθός λέξεων με μορφολογική αλληλουχία, "πόλις, πολίτης, πολιτική, πολιτισμός". Οταν μία πόλις συγκροτείται από πολίτες που ασκούν οι ίδιοι πολιτική, το αποτέλεσμα είναι ο πολιτισμός. Τα πήρε αυτά η Δύση και είπε να προσφέρει κάτι και αυτή τον ορμαθό των λέξεων. Και πρόσθεσε την police. Δηλαδή το όργανο καταστολής των διαδηλώσεων των πολιτών. Τίποτα άλλο δεν μας προσέφεραν οι δυτικοί. Μόνο police.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου : "Τι απαντάτε σε αυτούς που είπαν ότι ο Μ.Γλέζος είναι πολύ μεγάλος για διαδηλώσεις",  ο εντιμότατος με τις ιδέες του άνθρωπος απαντά: " Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν μία καταπληκτική λέξη, ο άπολις. Ο πολίτης που δεν συμμετείχε στα κοινά. Και ο Σόλωνας πρώτος προσδιόρισε ότι ο άπολις πρέπει να εξορίζεται.
Να'στε καλά κε Γλέζο. Κι εύχομαι κι άλλοι να σας ακολουθήσουν, σε αυτήν τη σκληρή, σκληρότατη εποχή που διανύουμε.
Εποχή που αντιλήψεις και συμπεριφορές CEO . μάνατζερ πολυεθνικών αντικατέστησαν ΄την ιδεολογία, εποχή που παλιοί ιδεολόγοι (τελικά μήπως ποτέ δεν υπήρξαν ιδεολόγοι; το πιο πιθανό) κουνούν σήμερα απειλητικά το χέρι σε όποιον δεν ακολουθήσει και δεν συνταχθεί με τα αναγκαιότατα μέτρα, εποχή "ιδεολογικής έκπτωσης".

12 σχόλια:

  1. Απλά να συμπληρώσω, ο αστυνομικός είπε :

    "δεν τον γνώριζε προσθέτοντας ότι στη σχολή δεν τους κάνουν μαθήματα ιστορίας"

    "Ζητάμε από τους μετανάστες να ξέρουν ιστορία, ενώ δεν τη διδάσκονται οι αστυνομικοί", σχολίασε ο Μανώλης Γλέζος που αποδέχθηκε τη συγγνώμη του αστυνομικού.


    http://www.skai.gr/articles/news/greece/%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%BD%CF%8E%CE%BC%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%9C%CE%93%CE%BB%CE%AD%CE%B6%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά εντάξει για τον Γλέζο μάθαμε όλοι στο σχολείο, μην ακούω μπούρδες (δεν πάει για σένα roadartist).

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή ΄μου Roadartist, χαίρομαι που τονίζεις το σημείο της μνήμης και λήθης, που βεβαίως δεν μπορεί να έχει απόλυτα σχέση με το τι διδαχθήκαμε μόνο. Κι από την άλλη πάντως όντως σημαντικό κι ίσως υποκριτικό, ζητάμε να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου οι μετανάστες αλλά το γεγονός ότι ακόμα και σε γκάλοπ παρουσιαζόμαστε να μην γνωρίζουμε βασικά γεγονότα της ιστορίας μας δεν μοιάζει να ανησυχεί κανέναν, ίσα ίσα βολεύει και δικαιολογεί όπως στο αναφερόμενο γεγονός.
    Να έχεις πολύ καλή μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάνο καλημέρα. Εχεις δίκηο μάλλον, αλλά κάπως έπρεπε να "δικαιολογηθεί" η πράξη. Εμένα με κατέπληξε πάντως θετικά η στάση του Μ.Γλέζου προς το νεαρό. Μου άρεσε τόσο η θέση του από την αρχή ότι η πράξη του νεαρού ήταν ενάντια σε πολίτη κι όχι στο Μ.Γλέζο, και μ'άρεσε επίσης η στάση του να τον καλέσει ανεξαρτήτως της κίνησης που έκανε ο κλάδος των αστυνομικών.
    Να έχεις καλή εβδομάδα εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλή βδομάδα ippoliti μου!
    Εγώ δεν πιστεύω σε συγγνώμες και τέτοια! Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημέρα
    καλή εβδομάδα
    να έχουμε υγειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα καλέ μου Navarino και καλή εβδομάδα και σε σένα. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι νομίζω έχεις δίκηο, αλλά κάτι δεν θα ξανασκεφθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Akrat καλησπέρα, τι όμορφη λιτή ευχή, επίσης καλή εβδομάδα και ναι να έχουμε υγεία και ευφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νά 'ναι καλά, νά 'ναι γερός, νά 'ναι μπροστάρης ...
    να μας φωτίζει με το παράδειγμά του !!!
    Στο σώμα του εννοώ, γιατί η ψυχή του έτσι κι αλλιώς είναι πάντα εφήβου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο συμφωνώ και πόσο προσυπογράφω τις προσδοκίες κι ευχές σου.
    Καλή Κυριακή και καλή Ανοιξη σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είχα την ευτυχία να τον γνωρίσω από κοντά. Πρόκειται για μια εκπληκτική προσωπικότητα, που δεν συλλαμβάνεις το μέγεθός της αν δεν μιλήσεις μαζί του. Διετέλεσε και δήμαρχος Απειράθου (Νάξου), όπου έκανε λαμπρή θητεία. 'Ενα από τα χαρακτηριστικά του είναι το ενδιαφέρον του για τα γλωσσικά. Είχε κάποτε οργανώσει σχετικές δημόσιες συζητήσεις σε αμφιθέατρο το ΕΜΠ, με συμμετοχή Μπαμπινιώτη, Βέλτσου και άλλω προσωπικοτήτων της διανόησης, όπου έλαβαν μέρος εκατοντάδες νέοι (τότε) άνθρωποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Heliotypon καικαλώς ήρθες. Οντως νομίζω ευτυχία που τον γνώρισες. Εκπληκτική προσωπικότητα. Τον έχω δεί σε εκδηλώσεις αρκετές φορές, έχω δεί το πως υποστηρίζει τους νέους ανθρώπους, έχω δεί έργα του στην Απείραθο. Από τις προσωπικότητες που έχει ανάγκη ο τόπος, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο.
    Να'σαι καλά και καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή