Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Ενα email που δέχθηκα

Το σημείο που πάντοτε μ'αρέσει να επαναλαμβάνω:μην τσιμπάτε, μην πιάνεστε κορόϊδα μέσα στο κάλπικο ντισκώρς της ανθρωπιστικής επείγουσας ανάγκης. Να θυμάσθε ότι, όταν κάποιος σας λέει:"Κάνετε την θεωρία σας. Ονειρεύεστε. Αλλά οι άνθρωποι πεθαίνουν της πείνας εκεί έξω κλπ. Ας κάνουμε κάτι," τότε αυτά τα λόγια είναι η απειλή. Αυτή ακριβώς είναι η απειλή.
Η σημερινή ηγεμονική ιδεολογία είναι αυτού του είδους η ιδεολογία της επείγουσας ανάγκης. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η απόσυρση, μην φοβάστε να αποσύρεστε και να σκέφτεστε.
Γνωρίζετε την ενδέκατη θέση του Μάρξ: οι φιλόσοφοι έχουν μόνο ερμηνεύσει τον κόσμο, τώρα όμως ήρθε η ώρα να τον αλλάξουμε. Ισως σαν καλοί Μαρξιστές πρέπει να την αντιστρέψουμε. Ισως να προσπαθούσαμε ν'αλλάξουμε τον κόσμο τόσο πολύ. Ηρθε πιά η ώρα να τον ξανασχεδιάσουμε και να τον ερμηνεύσουμε πάλι, γιατί, άραγε, γνωρίζουμε πραγματικά τι συμβαίνει σήμερα;
Τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα; Υπάρχουν οι παλιομοδίτικες θεωρίες, είτε Μαρξιστικές ή φιλελεύθερες, που ισχυρίζονται ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός εξακολουθεί να συνεχίζεται. Μετά υπάρχει ένα ολόκληρο σύνολο όρων της μόδας, όπως η μετα-βιομηχανική κοινωνία, το μετα-οτιδήποτε, η κοινωνία της πληροφορίας που νομίζω δεν κάνουν τη δουλειά. Ακόμη δεν έχουμε αυτό, που ο φίλος μου Fred Jameson αρέσκεται να ονομάζει "γνωσιακή απεικόνιση", ξέρετε, αυτό που χρειαζόμαστε για να έχουμε μία ιδέα για το τι συμβαίνει. Χρειαζόμαστε την θεωρία περισσότερο από ποτέ. Μην είσθε, μην αισθάνεσθε ένοχοι για την απόσυρσή σας, από την άμεση εμπλοκή και για την προσπάθειά σας να καταλάβετε τι συμβαίνει.
Slavoj Zizek
Το απόσπασμα αυτό έλαβα εχθές μαζί με κάποιους άλλους, από έναν άνθρωπο που βαθιά εκτιμώ, χαίρομαι να τον ακούω και να συμφωνώ τις περισσότερες φορές μαζί του, στις συναντήσεις της Αυτόνομης Παρέμβασης. Είναι ίσως από τους πλέον καταρτισμένους θεωρητικά ανθρώπους που γνωρίζω, άνθρωπος με ήθος και τόσο γήϊνος.
Τον ευχαριστώ που μου επέτρεψε να το αντιγράψω και να το αναρτήσω.
Σημείωση 1: Λυπάμαι που δεν ξέρω (ακόμη) να κάνω συνδέσεις, αλλά για όποιον θέλει στη wikipedia, μπορεί να δεί για τον Slavoj Zizek.

Σημείωση 2. Ο άνθρωπος αυτός μαζί με τον καλό του φίλο (σα να λέμε κάτι για Δάμωνα και Φειδία) είναι οι raveionists στη μπλογκόσφαιρα.

4 σχόλια:

  1. πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση.
    συμφωνώ απόλυτα ότι η απόσυρση είναι απαραίτητη για τη νηφαλιότητα. Και η νηφαλιότητα για την κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μένα Mermyblue μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση. Γιατί είμαι κι ένας άνθρωπος που ενίοτε (ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους) λειτουργώ με βάση το άμεσο αποτέλεσμα, την άμεση επίπτωση.
    Καλή Κυριακή στου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ενδιαφεροντα οσα λεει ο Slavoj Zizek. Διαβασα τις αποψεις-επιφυλαξεις του για τη εκλογη Οbama και τις βρισκω πολυ σωστες.Επισης αν σκεφτει κανεις τις αντιδρασεις και πιεσεις που δεχεται τωρα ο Οbama για πολλα μετρα που θελει να αλλαξει τοτε μπορουμε να πουμε οτι εχει δικιο ο Zizek οταν λεει οτι η εκλογη του Οbama ειναι απλα ενα σημαδι της Ιστοριας και μιας ελπίδας για μελλοντικά επιτεύγματα που ο κοσμος καλειται να αγκαλιασει και να περιφρουρησει. Αρκει, φυσικα, να μην ανατραπουν τα σχεδια του απο την τοπικη αντιδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Elva καλησπέρα. Πόσο συμφωνώ μαζί σου, άκρως ενδιαφέροντα όσα υποστηρίζει ο Slavj Zizek, ιδιαίτερα σε μία εποχή, που η διάθεση για σκέψη και θεωρία ολοένα και εξοβελίζεται. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τις απόψεις του για τον Οbama, τις ψάχνω/.
    Καλό βράδυ από το Νότο (και συγγνώμη για την αργοπορημένη ανταπόκριση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή