Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Μαγεία : Σ.Ξαρχάκος - Α.Μπάλτσα





Τραγούδια χιλιοειπωμένα, πολυτραγουδισμένα, εν τούτοις μοναδικά "προσαρμοσμένα" από το Σ.Ξαρχάκο (συγγνώμη από τους ειδήμονες) και ερμηνευμένα από την Α.Μπάλτσα .


Τι να πρωτοπώ δεν ξέρω. Μετά από πολλά χρόνια έκλαψα από συγκίνηση :

από τη μοναδική ερμηνεία για μένα της Α.Μπάλτσα, αγκάλιασε η θεατρικότητα της όπερας τα τραγούδια


από τον παλμό του μαέστρου, με συνεπήρε (είχα την τύχη να βλέπω μέχρι και τις συσπάσεις του προσώπου του),


από την "προσήλωση" των μουσικών στο μαέστρο,
από το τελικό αποτέλεσμα.


Μοναδική βραδιά, μία βραδυά που ανέδειξε με τον πιο δυνατό τρόπο αυτό που και το πρόγραμμα γράφει, δεν υπάρχουν λαϊκοί, δημοτικοί, ή κλασσικοί τραγουδιστές. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί καλλιτέχνες.

Καλό μας φθινόπωρο.

10 σχόλια:

  1. Μπράβο! Αυτές οι βραδιές αξίζουν.. δεν είναι τυχαίο που εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια της 1ης βραδιάς και θα δοθεί κ 2η παράσταση..

    Και αυτό το συναίσθημα της συγκίνησης που περιγράφεις.. ότι καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eχω δει τον Σ.Ξαρχάκο σε συναυλιες και ειναι πραγματικα μοναδικος, γιατι ζει τη καθε στιγμη και το απολαμβανει. Την Μπαλτσα δεν ετυχε να τη δω ακομη, ισως μια αλλη φορα που θα κατεβω Ελλαδα, να τα καταφερω...

    Τη καλησπερα μου, ippoliti, απο τη φθινοπωρινη Σουηδια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρηκα πολύ με αυτό που διάβασα, όταν οι καλλιτέχνες είναι "μεγάλοι" τότε η μαγεία τους φτάνει σε όσους έχουν ανοιχτά αυτιά και μάτια.
    Όμορφο φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nα είσαι καλά ρε Ippoliti που μου δίνεις πάσα να πω μερικά πράγματα για τον Σταύρο Ξαρχάκο, σκοπεύω μάλιστα μετά τις εκλογές να του κάνω και ένα αφιέρωμα. Μόνο δυο πραγματάκια θα τονίσω τώρα: Κατ' αρχήν έχει φτύσει την τηλεόραση και δεν εμφανίζεται ποτέ και από την άλλη του βγάζω το καπέλο γιατί από την μεταπολίτευση και δώθε δηλώνει σταθερά Ν.Δ. (όπως ο μακαρίτης ο Χατζιδάκις) χωρίς να περιφέρεται από κόμμα σε κόμμα με προοδευτική τάχα μου μούρη! Είναι μεγάλος δημιουργός και στην τέχνη βρίσκεται η αληθινή προοδευτικότητα, όχι στις ταμπέλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωστε έτσι!!Σουλατσάρουμε στα κρυφά και κουβέντα στη φιλενάδα για τα βράδυα τα μαγικά..Ας είναι..φτάνει που περνάς καλά..Φιλιά μάτια μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλυκειά μου καλλιτέχνιδα καλή σου ημέρα. Ζητώ συγγνώμη για την αργοπορημένη ανταπόκριση, έχεις δίκηο απίστευτες βραδιές με την τέχνη, ταξίδια τόσο μακρινά και τόσο κοντινά. Φαντάζομαι έτσι ήταν και για σένα το φλαμένκο του Κορτέζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elva, καλή σου ημέρα από την καλο-φθινοπωρινή Αθήνα. Μία Αθήνα που δειλά δειλά παραπαίει στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Εχεις δίκηο, ο Ξαρχάκος είναι μοναδικός, τον΄εχω δεί τόσες φορές, αλλά ομολογώ ποτέ δεν ένιωσα όπως προχθές. Σε προτρέπω να δείς την Α.Μπάλτσα. Απίστευτη καλλιτέχνις.
    Καλό Σαββατοκύριακο και συγγνώμη για την αργοπορημένη ανταπόκριση και από σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μargo, καλή σου ημέρα. Πόσο συμφωνώ, όταν οι καλλιτέχνες είναι μεγάλοι η μαγεία τους φθάνει στο κοινό τους.
    Ξέρεις, φανταζόμουν μία σειρά ανθρώπων μέσα από την μπλογκόσφαιρα στο Ηρώδειο. Το Ηρώδειο για μένα περισσότερο από κάθε χώρο (στην Ελλάδα που γνωρίζω) σε υποβάλλει από΄μόνο του. Ησουν σ'αυτούς που σκεφτόμουν ότι "είναι παρόντες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλέ μου Navarino καλή σου ημέρα.Κι εγώ ξέρεις, εκτιμώ βαθιά τη στάση του Ξαρχάκου, όπως τότε και του Χατζιδάκι. Εκνευριζόμουν απίστευτα όταν ο αείμνηστος Χατζιδάκις έβαζε ακριβά το εισιτήριο για να "αποκλείσει", όπως έλεγε όλο αυτόν το "συρφετό" που δεν ήθελε, (πίστευα πως ήταν άδικο γι αυτούς τους ανθρώπους) αλλά από την άλλη το εκτιμούσα πολύ. Μ'αρέσουν και θαυμάζω τους ανθρώπους που πιστεύουν κάτι και ξέρουν αφενός γιατί το πιστεύουν, ξέρεις με ποιούς έχεις να κάνεις. Και επιλέγεις, τι κρατάς και τι αφήνεις. Κι εγώ κρατώ την τέχνη του Ξαρχάκου΄. Από το Χατζιδάκι πολύ περισσότερα.
    Ζητώ κι από σένα συγγνώμη για την αργοπορημένη ανταπόκριση.
    Καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γλυκειά μου Ολγα, εβδομάδα έντονη, δεν πρόλαβα. Θα τα πούμε από κοντά (ελπίζω μες στο Σαββατοκύριακο). Μέσω της μπλογκόσφαιρας σου στέλνω απλώς ένα μήνυμα και πολλά μπλογκοφιλιά
    Καλή αντάμωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή