Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Νέο λεξιλόγιο, ...χωρίς ιδεολογία


Πολυχρησιμοποιημένες λέξεις οι : τεχνοκράτης, διαχείριση, καινοτομία,ανάπτυξη. Αποιδεολογικοποιήθηκαν οι λέξεις.

Τι θα πεί Τεχνοκράτης; θα πεί διαχειρίζομαι δημόσιο χρήμα (ευρωπαϊκό ή εθνικό) χωρίς ιδεολογία; είναι δυνατόν; Το που θα κατανείμεις τους πόρους , τι προτεραιότητες θα δώσεις, εάν θα διαθέσεις σε υγεία πρόνοια, σε παιδεία, σε έρευνα, σε ιδιωτικές επενδύσεις (χωρίς μάλιστα να προσμετράς τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας), εάν θα δώσεις σε υποδομές (οδικούς άξονες, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης κα) για τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας ζωής του συνόλου των πολιτών απαιτεί να έχεις ιδεολογία.
Οραμα
χωρίς ιδεολογία γίνεται; μάλλον όχι.

Το πως θα διαχειριστείς τους πόρους απαιτεί να διαθέτεις ιδεολογία και ήθος ταυτόχρονα.
Σε ποιανού το αυτί η λέξη τεχνοκράτης ηχεί και συνάδει με ήθος και ιδεολογία;
Ακούς από πολιτικούς μέχρι υπαλλήλους της ΕΕ και με μεγάλη περηφάνεια λένε :
Εγώ είμαι τεχνοκράτης! Τι λές βρέ ανόητο πλάσμα; εισηγείσαι ή αποφασίζεις για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και είσαι περήφανος που δεν έχεις ιδεολογία κι όραμα;

Καινοτομία, άλλη μία λέξη που μ'ενοχλεί κάθε φορά που τη βλέπω σε κοινοτικά κείμενα.
Κι άντε κι έχει νόημα για την έρευνα (έρευνα σε κάθε τομέα ιατρικό, φυσικό, τεχνολογικό κα). Καινοτομία και υψηλή τεχνολογία πάνε παρέα με τις επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου κι όχι εργασίας. Κι ας πούμε ότι εγκαταλείπουμε τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας (΄τις έχουμε εγκαταλείψει δηλαδή) γιατί έτσι προστάζει η ανάπτυξη. Τι θα την κάνουμε την ανεργία που δημιουργείται;
Δεν αντέχουν (μας λένε και μας πείθουν) οι κρατικοί προϋπολογισμοί ανεκτά επίπεδα επιδομάτων, όχι παθητική πολιτική άρα επιδοματική αλλά ενεργητικά μέτρα προώθησης της απασχόλησης. Δουλευόμαστε μεταξύ μας σε μία νεοφιλελεύθερη οικονομία. Και βέβαια αυτός που λιγότερο καταλαβαίνει είναι αυτός που περισσότερο την πληρώνει. Ο ανειδίκευτος. Ομως λαμβάνουμε και γι αυτόν μέριμνα. Είναι με τους νέους όρους "απασχολήσιμος", ικανός προς εργασία όχι απασχολούμενος.
Η καινοτομία μας λείπει για την οικονομική ανάπτυξη; Καινοτομικά τα τραπεζικά προϊόντα που παρήγαγαν οι "αστέρες του Χάρβαρντ" Και να που έφθασαν την παγκόσμια οικονομία.

Ανάπτυξη : Για ποιόν; Για μέρος των ζώντων οργανισμών; γιατί για το σύνολο δεν είναι. Τέτοιου είδους ανάπτυξη εγώ δεν την οραματίστηκα και δεν τη θέλω. Στον 21ο αιώνα και δεν έχουν όλες οι περιοχές της χώρας πόσιμο νερό. Απίστευτο μου φαίνεται. Σε μία χώρα ευρωπαϊκή (που να πάμε δηλαδή στις χώρες του τρίτου κόσμου;) Το Λουτράκι πουλάει το νερό του, και η Κόρινθος δεν έχει πόσιμο νερό. Ας βγούμε να πούμε στον κόσμο, η ανάπτυξη αφορά % των περιοχών της χώρας, της Ευρώπης, του κόσμου όλου. Δεν χωράμε όλοι.
Προτεραιότητες! Προτεραιότητες! Τις θέτουν οι Τεχνοκράτες (εγχώριοι, ευρωπαϊκοί και διεθνείς).
Σημείωση 1: Η εικόνα (που πολύ μου άρεσε) βρίσκεται στην δ/νση: www:revleft.com/.../index.html?P=1507622

9 σχόλια:

  1. Ιππολύτη, ειμαι ακριβως στο πνευμα σου! Πολυ ευστοχη αναρτηση.
    Στην πραγματικοτητα οσοι διακηρυσσουν οτι δεν εχουν ιδεολογια εχουν τη νεοφιλελευθερη ιδεολογια, καθ' ότι θεωρουν ορθολογικο και σωστο μονο οτι ειναι νεοφιλελευθερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίτρεψέ μου μια μικρή ένσταση: για μένα ο τεχνοκράτης από τότε που πρωτάκουσα τη λέξη, είναι κάποιος σε αντιδιαστολή με το Μαυρογιαλούρο. Αυτός που χωρίς να λαϊκίζει και να προσδοκά αξιώματα, και με βάση πραγματικά τις αναπτυξιακές προτεραιότητες μιας περιοχής, προσπαθεί να υλοποιήσει κάποια έργα. Δηλαδή, δεν σκέφτεται ότι για να τον ψηφίσουν θα φτιάξει την πλατεία, αλλά καταλαβαίνει με επιστημονικά και πολιτικά κριτήρια ότι η περιοχή χρειάζεται πρώτα αποχέτευση και αυτήν φτιάχνει. Ή εγώ έχω παρερμηνεύσει τη λέξη ή αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι τεχνοκράτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο ippoliti μου! Με κάλυψε πλήρως η cynical!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημερα αγαπητη ippoliti

    Εκανες πολυ καλα και αναρτησες ενα τετοιο θεμα, μια και οι καιροι ειναι επικινδυνοι και πολλα ζητηματα αν και παρουσιαζονται ως
    'εξυγχρονιστικα' και 'μοντερνα' κουβαλανε πανω τους μαυριλα και εργασιακο μεσαιωνα! Το ασχημο ειναι οτι υπαρχει ακομα πολυς κοσμος που πεφτει στην παγιδα αυτη και αυτο ειναι, για εμενα, το χειροτερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τεχνολογία χωρίς ιδεολογία, λεφτά χωρίς ηθική, οικολογία χωρίς πολιτική, κυβερνήσεις χωρίς αρχές και πολίτες χωρίς κρίση.

    Άντε να πάμε να ψηφίσουμε να τελειώνουμε, γιατί έχουμε και δουλειές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω οτι ο Ανώνυμος πιο πάνω με κάλυψε απολύτως.
    Καλημέρα Ippoliti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Αγαπητή Cynical, καλησπέρα. Χαίρομαι που έχεις την ίδια άποψη, (σίγουρη ήμουν βέβαια). Πραγματικά ότι δηλώνεται αποιδεολογικοποιημένο είναι βαθιά συντηρητικό. Πόσο συμφωνώ.


    @ Καλή μου Ι.ήμουν σίγουρη ότι ήσουν εσύ, κι όπως σου είπα και στο γραφείο, τι όμορφο που είναι να καταλαβαίνεις τη σκέψη του άλλου. Εχεις δίκηο, όταν ξεκίνησε να πρωτοχρησιμοποιείται ο όρος αυτό πιστέψαμε, ότι θα έμπαιναν κριτήρια μη λαϊκισμού. Πόσο έξω πέσαμε όμως. Σου θυμίζω τις επιταγές της Γ.Δ/νσης Ανταγωνισμού, πως μας παρουσιάζει ως τεχνοκρατική την "πολεμική " της σε κάθε τι δημόσιο. Οτι πιο συντηρητικό τα τελευταία χρόνια "αξιολογείται" ως τεχνοκρατικό.

    @Navarino, καλησπέρα. Μ'αρέσει πολύ που συμφωνείς.

    @ Βαρέθηκα Elva να ακούω τόσο συχνά, να διαβάζω τόσο συχνά αυτές τις πονηρές κι επικίνδυνες (πόσο συμφωνώ)αξιολογήσεις καιχαρακτηρισμούς για στάσεις και πολιτικές τόσο βαθιά αντιδημοκρατικές.
    Τους χαιρετισμούς μου από το Νότο
    @ Τι όμορφα που τα είπες αγαπητή Συνοδοιπόρε. Μ'άρεσε πολύ.

    @ Thalassokratora, επαναλαμβάνω΄ότι είπα στην αγαπητή μου Ι. την Ανώνυμη. Το πιστέψαμε, αλλά δεν μας προέκυψε στην πορεία.

    Καλό βράδυ σε όλους, με αυτήν την ποτιστική βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ippoliti_ippoliti,
    είσαι εντελώς ΕΝΤΟΣ κλίματος...
    Goooooooood timing...
    Χώσ' τα και λίγο πιο σκληρά... Μπορείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλλιτέχνιδα googyMAGOUGH, σ'ευχαριστώ. Ξέρεις όμως και το ξέρεις απ'ότι βλέπω και διαβάζω, καθένας έχει τον τρόπο του., την έκφρασή του. Μπορεί κάποια άλλη στιγμή να μου βγεί πιο σκληρά.
    Καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή