Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Κατ'εντολή της αστυνομίας οι συρμοί Σύνταγμα, Μοναστηριάκι, Παν/μιο θα παραμείνουν κλειστοί

Τι είναι αυτό που ζούμε; συνταγματική εκτροπή σίγουρα, καταστολή στο έπακρο; η πόλη σε πόλεμο;
τι ακριβώς;
Συμμετέχω σε όλες τις διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, πορείες και κάθε φορά τα μέτρα είναι πιο σκληρά, πιο κατασταλτικά, πιο...!!!
Σήμερα, κατέβαινα μετά το γραφείο από τον Ευαγγελισμό στο Σύνταγμα να συμμετάσχω στη διαμαρτυρία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, των Δικηγορικών Συλλόγων και του Ιατρικού Συλλόγου.
Μία πόλη οχυρωμένη, αποκλεισμένο το κέντρο από ποιούς; από τους πολίτες του; από μένα; από σένα; από ποιόν;
Ηθελα να ρωτήσω πραγματικά ένα Ματατζή περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ερχεσαι εναντίον μου να προφυλάξεις ποιόν; 

Ερχομαι να διαμαρτυρηθώ σήμερα στα 46 μου σε λίγο 47, γιατί μου κλέβουν τη ζωή και μαζί και την αξιοπρέπεια. Και με περικυκλώνεις από παντού με τα χημικά!!! Ο πολίτης είναι ο εχθρός σου;

Αποκλείσθηκε το κέντρο, εμπδίσθηκαν οι πολίτες να πάνε  να ακούσουν  το Μανώλη Μητσιά, που όταν ξεκίνησε η βροχή παρέμεινε τραγουδώντας κι όταν πια δυνάμωσε έμεινε με την ομπρέλλα του να τραγουδά μόνος χωρίς όργανα.

Φεύγοντας ρώτησα έναν αστυνομικό. Το μετρό θα ανοίξει; εγώ που μπορώ ως πολίτης να αποτανθώ; ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΑΛΛΟΝ.


Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Δήλωση υποστήριξης προς τον ελληνικό λαό

Κίτο, Ισημερινός - 15 Φεβρουαρίου 2012

Κίτο . Δήλωση υποστήριξης προς
τον ελληνικό λαό

Τα κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής και όλου του Κόσμου, που συγκεντρώθηκαν στο Κίτο του Ισημερινού , στην διεθνή συνάντηση με θέμα : "Πρόοδος της Νέας Περιφερειακής Χρηματοπιστωτικής Αρχιτεκτονικής και των Λογιστικών Ελέγχων του Χρέους», εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και στηρίζουμε την διαμαρτυρία του ενάντια στα τραγικά αντικοινωνικά μέτρα που επιβάλλονται από τις συνταγές και τα σχέδια που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την "τρόικα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Σας συγχαίρουμε θερμά, για την έναρξη της εκστρατείας με σκοπό τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του ελληνικού δημόσιου χρέους, που στηρίζεται σε ένα ισχυρό δημοκρατικό κίνημα, για να διενεργήσει πλήρη έλεγχο, ώστε να διευκρινιστούν οι ευθύνες και οι καταχρήσεις στη σύσταση ενός παράνομου και απεχθούς χρέους . Ο εν λόγω έλεγχος απορρίπτει, επίσης, την χιλιοχρησιμοποιημένη στρατηγική ,που τόσο καλά γνωρίζουμε στη Λατινική Αμερική, και η οποία θέλει τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, των ευρωπαίων γραφειοκρατών , των πολυεθνικών οργανισμών και των εκπροσώπων τους στην κυβέρνηση, οι οποίοι παρουσιάζονται σήμερα ως "τεχνοκράτες", ενώ είναι εκείνοι , ακριβώς, οι υπεύθυνοι για τηνκρίση.

Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στην εμπειρία που ταξίδεψε από την Λατινική Αμερική ενάντια στα νεοφιλελεύθερα σχέδια προσαρμογής και ελέγχου του χρέους, όπως συνέβη στην περίπτωση του Εκουαδόρ κατά την περίοδο 2008-2009 και οδήγησε σε αναστολή πληρωμών για το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων του δημόσιου χρέους. Αυτή η εξαιρετικά αποτελεσματική ενέργεια επέτρεψε τη ριζική μείωση του δημόσιου χρέους ταυτόχρονα με την αύξηση των κοινωνικών επενδύσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων.

Οι εναλλακτικές λύσεις, για τον ελληνικό λαό σήμερα, δεν είναι καθόλου εύκολες. Αν γνωρίζουμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος της αποδοχής της υποχώρησης και της υποταγής μέσω των ολοένα βαρύτερων μέτρων που επιβάλλονται, πρέπει να πούμε όχι με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια και να δώσουμε προτεραιότητα στην υπεράσπιση της ζωής, της δημόσιας περιουσίας και στο μέλλον του ελληνικού και του ευρωπαϊκού λαού που σήμερα βρίσκονται σε κίνδυνο.


Υπογράφουν :

CADTM internacional www.cadtm.org

CLAI Consejo Latinoamericano de Iglesias www.claiweb.org

LATINDADD www.latindadd.org

Programa sobre la deuda ilegitima - Federación Luterana Mundial

ATTAC Argentina

Jubilee USA www.jubileeusa.org

EDI Argentina

Auditoria Ciudadana de la Deuda - Brasil

Jubileo 2000 Red Guayaquil

CADTM Colombia


ΥΓ Αντιγραφή από ΕΛΕ

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

EΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ομιλία Λούκας Κατσέλη (απάντηση στο Ε.Βενιζέλο)
Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι,Άκουσα προσεκτικά αυτά που είπες Πρόεδρε και αυτά που είπαν ο Βαγγέλης και ο Γιώργος. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω και να συνταχθώ ούτε με τη συλλογιστική που έχει κατατεθεί, ούτε με τη διαπραγματευτική τακτική που έχει ακολουθηθεί.
Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα, παρά τις προειδοποιήσεις μου κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο., είναι μια ακόμα ταπεινωτική διαδικασία από τους εταίρους μας, στη βάση... ενός νέου κυνικού εκβιαστικού διλήμματος.
Τι μας είπαν οι εταίροι μας προχθές; «Δεν παίρνουμε απόφαση για το PSI μέχρι την Τετάρτη αν δεν συμφωνηθούν πλήρως τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα και δεν δεσμευθούν, άμεσα ή έμμεσα, οι αρχηγοί των κομμάτων και το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα».
Οι εταίροι μας, για μια ακόμη φορά, έχουν πετάξει τη μπάλα μπροστά, προασπίζοντας τα δικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας παντελώς για τη σωτηρία της χώρας.
Το θέμα δεν είναι ότι τα μέτρα είναι σκληρά. Το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα αυτά χειροτερεύουν τη δημοσιονομική κατάσταση και το χρέος και αντιστρατεύονται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, όπως έδειξε και η εμπειρία του 2011. Μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του 2010, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους του χρέους και της ύφεσης.
Τα μέτρα που μας επιβάλουν να πάρουμε, όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και τη δημοσιονομική κατάσταση, όχι μόνο δεν θα ανακόψουν την διόγκωση της ανεργίας και της φτώχειας αλλά θα οδηγήσουν τη χώρα σε άτακτη χρεοκοπία στο άμεσο μέλλον.
Δεν υπάρχει επομένως οικονομικό δίλημμα. Ακόμα και με το PSI, ακόμα και με το κούρεμα, το χρέος μας δεν θα είναι διαχειρίσιμο. Η ύφεση θα είναι τέτοια που θα οδηγηθούμε σε παύση πληρωμών καθώς δεν θα μπορούμε να ξεπληρώσουμε τις οφειλές μας. Σ΄ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουμε όσοι από εμάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κάναμε τον κόπο να μελετήσουμε τις επιπτώσεις των μέτρων.
Σύμφωνα με πρόχειρους και συντηρητικούς υπολογισμούς, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% που αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους που καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ, σε συνδυασμό με της επιπτώσεις από την αλλαγή των ρυθμίσεων που αφορούν στις αλλαγές της χρονικής διάρκειας των συλλογικών συμβάσεων, στις νέες ρυθμίσεις για τη μετενέργεια και στη μείωση των επιδομάτων ανεργίας, θα μειώσει τη συνολική δαπάνη περαιτέρω κατά 8 δις περίπου. Η ύφεση θα ξεπεράσει το 7-8% το 2012. Οι εκτιμήσεις είναι στη διάθεσή σας.
Υπάρχει διαφορετική επιστημονική τεκμηρίωση που να ανατρέπει αυτές τις εκτιμήσεις; Καταθέστε τις. Θα περίμενα ο υπουργός να έχει καταθέσει τουλάχιστον μία επιστημονική έκθεση για τα αποτελέσματα του νέου μνημονίου. Θα πρέπει να καταθέσει τουλάχιστον τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου και της Τράπεζας της Ελλάδος, που είπε ο υπουργός ότι υπάρχουν. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι και το ΔΝΤ φαίνεται ότι καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα.
Επομένως η όλη συζήτηση και με την Τρόικα και με τους αρχηγούς έγινε σε λάθος βάση. Το κεντρικό ζήτημα δεν είναι ούτε πως θα καλύψουμε το κενό των 300 εκ., ούτε πως θα βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα αλλά ότι τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί είναι μέτρα σε τελείως λάθος κατεύθυνση που υπονομεύουν τα οφέλη του PSI.
Αντί να αναδείξουμε ως βάση διαπραγμάτευσης αυτή την αντίφαση , δώσαμε και δίνουμε μάχη οπισθοφυλακής.
Άκουσα χθες τον υπουργό Οικονομικών να λέει ότι πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της χειρότερης και της χείριστης επιλογής. Αυτό δεν ευσταθεί για δύο λόγους: α) Η σημερινή χειρότερη επιλογή θα μας οδηγήσει μαθηματικά, στο άμεσο μέλλον στη χείριστη επιλογή. β) Ρόλος της Κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών είναι να αντιπροτείνει μέτρα που να δίνουν διέξοδο και να προσφέρει λύσεις.
Εδώ και πολύ καιρό πολλοί από μας έχουμε ασκήσει πίεση για τη σύνταξη ενός Εθνικού Προγράμματος Οικονομικής Ανασυγκρότησης. Για να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας στη βάση και όλων όσων θετικών έχουμε δρομολογήσει τα τελευταία 2 χρόνια.
Πάνω σ ένα τέτοιο Εθνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να είχαμε στηρίξει τις διαπραγματεύσεις. Ακόμα και τώρα στο παρά 5 μπορούμε να το κάνουμε.
Αλλά θα πρέπει να το πιστέψουμε , να το τεκμηριώσουμε και να υψώσουμε ένα ελάχιστο διαπραγματευτικό ανάστημα. Είμαστε όλοι έτοιμοι να δουλέψουμε εντατικά και να συντάξουμε αυτό το πρόγραμμα.
Η υπόδειξη να ψηφίσουμε το PSI και τα μέτρα ως έχουν, συνοδεύεται από δύο έμμεσες απειλές: α) Ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστούμε να φύγουμε από το ευρώ και β) ότι ως αποτέλεσμα της χρεωκοπίας δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Και τα δύο αυτά επιχειρήματα πρέπει ν απαντηθούν.
Α) Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ χωρίς την θέλησή της.
Αυτό είναι γνωστό και νομικά τεκμηριωμένο ακόμα και από τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ. (Έχω εδώ μια εμπεριστατωμένη έκθεση της ίδιας της ΕΚΤ IV / Dec 2009. Legal Working Paper Series που στοιχειοθετεί αυτή την άποψη). Ούτε υπάρχουν ούτε μπορούν να προωθηθούν μέτρα αναθεώρησης της Συνθήκης που θα οδηγήσουν στην εκδίωξη της Ελλάδας, χωρίς τη θέλησή της.
Ας θάψουμε λοιπόν αυτόν τον μύθο μια για πάντα.
Β) Σχετικά με το δεύτερο επιχείρημα ότι, αν δεν συναινέσουμε στο πακέτο, δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, πρέπει να ξέρουμε ότι οι συνθήκες έχουν σήμερα διαφοροποιηθεί. Έχουμε καταφέρει, το δεύτερο εξάμηνο του 2011, να έχουμε όχι έλλειμμα αλλά ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 831 εκατ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εσωτερικοί πόροι με πρόσθετες θυσίες αρκούν να καλύψουν τις δαπάνες μας για μισθούς και συντάξεις και για άλλες βασικές υπηρεσίες του δημοσίου. Το PSI χρειάζεται κυρίως για να πληρώσουμε τους τόκους και τα χρεολύσια του δημόσιου χρέους. Πιστεύω ότι η διαπραγματευτική σημασία αυτής της επισήμανσης γίνεται κατανοητή σε όλους. Εμείς , δυστυχώς φοβηθήκαμε να την χρησιμοποιήσουμε.
Όπως επισημαίνει και η οικονομική αναλύτρια του ΒΒC , κα Stephanie Flanders, σε πρόσφατο άρθρο της « το κόστος της άτακτης χρεωκοπίας έχει μειωθεί για την Ελλάδα. Αν μια χώρα έχει πρωτογενές έλλειμμα τότε πρέπει να κάνει λίγο πολύ αυτό που της λένε. Ωστόσο εάν έχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσε (ναι, μια εκρηκτική, μια δύσκολη επιλογή, όμως είναι μια δυνατότητα), να πει σε όλους να πάνε στο καλό. Η Ελλάδα διαθέτει πλέον επιλογές, κάτι που μάλλον δεν είχε 6 και 8 μήνες πριν. Και αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα έχει επιλογές, της ζητούν να υπογράψει κάτι εντελώς απαράδεκτο. Έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να εξαναγκαστεί να κάνει την επιλογή που οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν : μια πλήρη στάση πληρωμών». Αυτά λέει το BBC και η Flanders .
Δεν προτείνω να κηρύξουμε στάση πληρωμών. Αλλά προτείνω να υποδείξουμε στους εταίρους μας ότι αν επιμένουν στο ότι το PSI πρέπει να συνοδεύεται με αντισυνταγματικά μέτρα που βαθαίνουν την ύφεση, καταστρατηγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, διογκώνουν την ανεργία και τη φτώχεια χωρίς να δίνουν προοπτική, τότε η εναλλακτική που έχουμε στα χέρια μας θα είναι οδυνηρή για εμάς αλλά εξίσου οδυνηρή γι΄ αυτούς και για την Ευρωζώνη.
Δυστυχώς δεν διαπραγματευτήκαμε σ΄ αυτή τη βάση. Δώσαμε μάχη οπισθοφυλακής στα τελεσίγραφα της Τρόικας. Πιστεύω ότι και στο και 5΄ υπάρχει διέξοδος.
Που επομένως μπορεί και πρέπει σήμερα να καταλήξουμε και τι προτείνω:
1) Ότι δεν ωφελεί να ψηφίσουμε μέτρα που στερούνται οικονομικής βάσης, είναι δυσβάσταχτα, αποτελούν, όπως είπαν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, «προδοσία του ευρωπαϊκού Κοινωνικού μοντέλου», και το κυριότερο αντιστρατεύονται τους στόχους του PSI και επισπεύδουν τη χρεοκοπία στο άμεσο μέλλον.
2) Να ζητήσουμε να συγκληθεί Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής με δύο αιτήματα:
α) Ν΄ αποφασίσει μερική εφαρμογή του PSI για την αποπληρωμή των δανείων που λήγουν την 14 Μαρτίου ,
β) Την έγκριση, αρχές Μαρτίου, ή στα μέσα Μαρτίου, ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση και θα εμπεριέχει τις δεσμεύσεις μας για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων την περίοδο 2012- 2020 και την επίτευξη σχέσης χρέους /ΑΕΠ κάτω από 120% το 2020, χωρίς να υποθηκεύει τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης.
γ)Να δεσμευτούμε ότι η παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος θα είναι συνεχής και αυστηρή και ότι η σύμβαση θα ενσωματώνει ειδικές ρήτρες με άμεσο κόστος για τη χώρα αν τα μέτρα στα οποία έχουμε δεσμευτεί δεν εφαρμόζονται.
3) Να ζητήσουμε έκτακτη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να ενημερωθούν οι ευρωβουλευτές για τις Ελληνικές θέσεις.
Γνωρίζω ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Ελπίζω όμως η νέα Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τη Δευτέρα θα έχει το θάρρος και τη δύναμη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό θα εξαρτηθεί αγαπητέ Πρόεδρε και απ τη δική μας στάση

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΣΩΣΕΙ Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ; ΤΗ ΧΩΡΑ;
Θα στείλει στην κόλαση τους νέους, τους συνταξιούχους, τα χαμηλότερα οικονομικά και μεσαία στρώματα;

Ολοι στο τριήμερο μπαράζ κινητοποιήσεων που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές παρατάξεις να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην υπογραφή της καταδίκης μας,
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ.
Οι στιγμές είναι ιστορικές. Τι θα πούμε στα παιδιά μας όταν μεγαλώσουν;

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ 7/2

Εφεδρεία - απολύσεις με φερετζέ όπως τις χαρακτηρίζει και ο Αρης Καζάκος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, μειώσεις μισθών και συντάξεων που οδηγούν σε οριακό επίπεδο ή/και εξαθλίωση μεγάλες μάζες του πληθυσμού υπαλλήλους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα, απολύσεις νομιμοποιημένες με τον καταχρηστικό τίτλο των αξιολογήσεων, προσπάθεια κατάλυσης και των ελάχιστων προστατευτικών ρυθμίσεων του εργατικού δικαίου
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ;