Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης

Μία θεατρική παράσταση πολύ καλή, σουρεαλιστική κωμωδία, με εξαιρετικές κατά τη γνώμη μου ερμηνείες των Σοφίας Φιλιππίδου και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Πολύ καλά κείμενο και σκηνοθεσία.
Σε ένα τέτοιο κλίμα μου έκανε τόσο καλό το γέλιο που έβγαλε η παράσταση.
Τη συστήνω ανεπιφύλακτα.

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Μ.Γλέζος

Τι γαλήνη που νιώθεις όταν βλέπεις ότι άνθρωποι - σύμβολα, εξακολουθούν όχι μόνο να πιστεύουν, όχι μόνο να είναι συνεπείς στα όσα λένε, αλλά συμπεριφέρονται με τέτοιο μεγαλείο.
Τι συνέπεια λόγου και πράξης.

Βρισκόμουν μαζί με πολλούς άλλους έξω από τη Βουλή όταν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και μαζί με αυτούς ο Μ.Γλέζος βγήκαν και κράτησαν το πανώ
"Σε οποιαδήποτε ερώτηση η απάντηση είναι μία: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ".

Διάβαζα σήμερα στα Νέα τη συνέντευξη του για το πώς δέχθηκε στο σπίτι του το νεαρό των ΜΑΤ που του έριξε τα χημικά, και το μέγεθος του ΑΝΔΡΟΣ είναι απεριόριστο. Φοβισμένος, ακόμη για μένα ο νεαρός των ΜΑΤ που του έριξε τα χημικά, του ζητά ταπεινά συγγνώμη. Δεν υπάρχει για μένα μεγαλύτερο μάθημα ζωής από αυτό του έδωσε ο Μ.Γλέζος. "Επιλέγω να πιστέψω το παιδί". Τι φοβερή αντιμετώπιση!

Αντιγράφω από τη συνέντευξη που έδωσε στο Σ.Θεοδωράκη . "Υπάρχει σήμερα ένας ορμαθός λέξεων με μορφολογική αλληλουχία, "πόλις, πολίτης, πολιτική, πολιτισμός". Οταν μία πόλις συγκροτείται από πολίτες που ασκούν οι ίδιοι πολιτική, το αποτέλεσμα είναι ο πολιτισμός. Τα πήρε αυτά η Δύση και είπε να προσφέρει κάτι και αυτή τον ορμαθό των λέξεων. Και πρόσθεσε την police. Δηλαδή το όργανο καταστολής των διαδηλώσεων των πολιτών. Τίποτα άλλο δεν μας προσέφεραν οι δυτικοί. Μόνο police.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου : "Τι απαντάτε σε αυτούς που είπαν ότι ο Μ.Γλέζος είναι πολύ μεγάλος για διαδηλώσεις",  ο εντιμότατος με τις ιδέες του άνθρωπος απαντά: " Οι αρχαίοι Ελληνες είχαν μία καταπληκτική λέξη, ο άπολις. Ο πολίτης που δεν συμμετείχε στα κοινά. Και ο Σόλωνας πρώτος προσδιόρισε ότι ο άπολις πρέπει να εξορίζεται.
Να'στε καλά κε Γλέζο. Κι εύχομαι κι άλλοι να σας ακολουθήσουν, σε αυτήν τη σκληρή, σκληρότατη εποχή που διανύουμε.
Εποχή που αντιλήψεις και συμπεριφορές CEO . μάνατζερ πολυεθνικών αντικατέστησαν ΄την ιδεολογία, εποχή που παλιοί ιδεολόγοι (τελικά μήπως ποτέ δεν υπήρξαν ιδεολόγοι; το πιο πιθανό) κουνούν σήμερα απειλητικά το χέρι σε όποιον δεν ακολουθήσει και δεν συνταχθεί με τα αναγκαιότατα μέτρα, εποχή "ιδεολογικής έκπτωσης".

Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2010

Αντιγραφή από συνblogger Navarino

AΣ συντονιστούμε στο http://youpayyourcrisis.blogspot.com

Oλοι στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ αύριο 11 Μαρτίου
Ολοι οι bloggers και οι ενεργοί πολίτες στην Παρασκευή 12 Μαρτίου 5.30-7.00 στο Υπ.Οικονομικών


Δεν είναι κρίση ΜΑΣ • Είναι κρίση ΤΟΥΣ

Είναι η μεγαλύτερη ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

υπέρ του ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ και της ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

εδώ και 60 χρόνια

Μη μασάς:
Όταν σου λένε ότι «ως χώρα χρωστάμε...»ρώτα τους,
γιατί, μαζί τα φάγαμε;Όταν σου μιλάνε για τις «αγορές»
ρώτα τους, ποιά είναι η διαφορά τους από τους τοκογλύφους ;
Όταν σου μιλάνε για την ανάγκη να σου κόψουν ένα μισθό
ρώτα τους, ποιος πλήρωσε τα 28 δισ. που χάρισαν πέρυσι στις τράπεζες ;
Όταν σου μιλάνε για «ευέλικτες σχέσεις εργασίας»
ρώτα τους, έχουν κανέναν άνεργο στην οικογένειά τους ;
Όταν σου μιλάνε για τον «υπέρμετρα διογκωμένο δημόσιο τομέα»
ρώτα τους, ξέρει τίποτα το πολιτικό τους γραφείο από διορισμούς και ρουσφέτια ;
Όταν σου μιλάνε για «μέτρα που διασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων»
ρώτα τους, γιατί τα χειροκροτούν ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών?
Όταν σου μιλάνε για «αδυναμία να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις»
ρώτα τους, για τα δισ. που δίνουν κάθε χρόνο για όπλα και μίζες.
Πολλές οι ερωτήσεις
Η απάντηση μία:
στο ΔΡΟΜΟ!!

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Ατιτλο

Ανερυθρίαστα επιβάλλονται μέτρα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι μεθαύριο Παρασκευή και το οποίο φέρει τις υπογραφές των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Το διέτρεξα, δεν προλάβαινα κιόλας να το διαβάσω. Νομίζω, πλέον ότι μπορεί να κοιμάται ήσυχα ο κόσμος του "μόχθου" του ιδιωτικού τομέα. Τα μέτρα αφενός δεν θα τον αγγίξουν πολύ, θα τον αγγίξουν λίγο, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ στα ευρέως καταναλωτικά αγαθά (από 4,5 σε 5%), του υπόσχεται η σημερινή Κυβέρνηση, αφετέρου επιβάλλεται μία κοινωνική δικαιοσύνη με αυτήν την αλόγιστη σπατάλη του δημόσιου. Του απέκρυψε βέβαια η σημερινή Κυβέρνηση μέχρι σήμερα (αναρωτιέμαι θα το πράξει αύριο) ότι περικόπτει τις ταμοιβές  του ΔΥ και του υπαλλήλου ΔΕΚΟ, αλλά οι εταιρείες που φυλάσσουν τα δημόσια κτίρια που τις πληρώνει το δημόσιο χρήμα, ΜΠΟΡΟΥΝ να τον απασχολούν με 600 ευρώ μηνιαίο μισθό. ΜΠΟΡΟΥΝ να μην του καταβάλλουν υπερωριακή ώρα εργασίας τα Σαββατοκύριακα, ΜΠΟΡΟΥΝ να μην του καταβάλλουν το 75% ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Εταιρείες καθαριστριών που απασχολούν Κούνεβες, επίσης μπορούν να ανθούν. Ο ταξικός εχθρός δεν έχει σήμερα το πρόσωπο της άρχουσας τάξης, του τραπεζικού κεφαλαίου, του εφοπλιστικού, του επιχειρηματικού εταιρειών παροχής υπηρεσιών. Εχει το πρόσωπο του δημοσίου υπαλλήλου, που γι αυτόν δουλεύει ο μεροκαματιάρης του μόχθου. ΑΥΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙ, με τη φορολογία του. Δεν συντηρεί τις κομπίνες, τα σκάνδαλα, τη φοροδιαφυγή. (Μιλούσα προχθές με μία Εφοριακό, γνωστή της μητέρας μου και μου έλεγε για γνωστό τραγουδιστή που δηλώνει 3.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα). Παρεμπιπτόντως αυτη η Εφοριακός ξεχρεώνει καταναλωτικό δάνειο που πήρε όταν η μητέρα της για 5 χρόνια ήταν κατάκοιτη και οι δαπάνες αξιοπρεπούς διαβίωσης πριν το θάνατό της ξεπέρασαν τα εισοδήματά της.

Καλά μαθαίνει η σημερινή Κυβέρνηση. Πριν μας πάει στο ΔΝΤ σώζει τη χώρα με πολιτικές τύπου ΟΜΠΑΜΑ.Περικοπή των μισθών και επιδομάτων των ΔΥ.

Επενδύσεις στη χώρα μας έλεγε η προηγούμενη Κυβέρνηση μέσω του Γ'ΚΠΣ, επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ μας λέει κι η τωρινή.
Ποιός θα βγεί να μας πεί ΠΟΣΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ο ιδιωτικός τομέας μέσω του πακτωλού χρημάτων που επιδοτείται; είτε μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων είτε μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου;
 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙς 1, 1,5 εκ ευρώ και δημιουργούν 3 θέσεις εργασίας; Σε μία οικονομία όχι μόνο εθνική, πανευρωπαϊκή, που οι επιχειρήσεις από εντάσεως εργασίας μετατρέπονται  σε εντάσεως κεφαλαίου , ποιός μας κοροϊδεύει για το πού πάνε και που πρέπει να πάνε τα χρήματα; ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ; Δεν είναι του Ελληνα και του Ευρωπαίου φορολογούμενου; αλλά δεν μας απασχολεί αυτό. Δεν θα το καταλάβει κι ο απλός λαός. Τι να του πείς τώρα; Εδώ δεν θα το καταλάβουν δημοσιογράφοι τύπου Καμπουράκη. Θα το καταλάβει ο απλός λαός; Ο εχθρός είναι κομματικός. Οχι ταξικός. Οι stagiaires των 400 ευρώ ήταν όλα δεξιά παιδιά. Κι αυτά γιατί να τα χωρά το δημόσιο χρήμα; Θωράκισε και περιχαράκωσε το "εμείς" όχι σε κοινωνική ομάδα και σε κοινωνική τάξη αλλά σε μπλέ, κόκκινους, μαύρους, ροζ και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρο. Το εμείς δεν θα είναι ποτέ μεγάλο, θα είναι πάντα κολοβό. Και τι έξυπνα που παίζουν το παιχνίδα δημοσιογράφοι τύπου Καμπουράκη. Ο ιδιωτικός τομέας (εργατικός και υπαλληλικός) ενάντια στο δημόσιο. Οι τωρινοί ενάντια στους προηγούμενους.
Τα νέα μέτρα, μ'έκαναν σήμερα να ντραπώ οικτρά και να μετανιώσω που στο θυμικό μου μίλησαν συνθήματα όπως " η εξουσία πηγάζει από το λαό, εκφράζει το λαό, υπηρετεί το λαό",
 να ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ να εξηγήσω στη μητέρα μου ότι άλλο το ΠΑΣΟΚ που ήξερε και άλλο αυτό που ψήφισε,
 να ντρέπομαι να αντικρύσω τον πατέρα μου που αν κι άρρωστο προσπαθούσα να του θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια ψήφιζε ΠΑΣΟΚ κι όχι ΚΚΕ.
Αλλά επειδή η "ντροπή μου" δεν αρκεί, θα ξαναβγώ στους δρόμους αύριο 4 Μαρτίου 18.00 στα Προπύλαια, και πολύ λυπάμαι που η ΓΣΕΕ προχωρά σε 4ωρη στάση εργασίας μόνο κι όχι σε πανεργατική απεργία μεθαύριο Παρασκευή. Γιατί όχι απεργία την Παρασκευή ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ; Το πρόβλημα έγκειται στην προειδοποίηση προ 3ημέρου; Τι θα γίνει εάν κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική;