Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Μ.Τσόκλη, δεν υπάρχει νομικό ασυμβίβαστο. Είναι ηθικό ότι είναι νόμιμο;

Διάβασα με πολύ προσοχή και ξαναναδιάβασα αρκετές φορές τις δηλώσεις της νέας Βουλευτού Επικρατείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ Μ.Τσόκλη, αναφορικά με το νόμιμο δικαίωμά της να διατηρήσει για 10 μήνες την αμοιβή της για την εκπομπή "Ταξιδεύοντας με τη Μ.Τσόκλη" ταυτόχρονα με τη βουλευτική της αποζημίωση.(Βήμα της Κυριακής 24/1/2010)
Τα συναισθήματα που ένιωσα ήταν θυμός, οργή για την αμετροέπεια, την αλαζονεία και την έπαρση που αποπνέει το κείμενο. Χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με την τηλεοπτική εικόνα που εγώ παρακολουθούσα.
Η Μ.Τσόκλη είναι από τους δημοσιογράφους που δεν μισθοδοτούνται κατευθείαν από την ΕΡΤ , όπως δήλωσε. Μισθοδοτείται, έμμεσα, μέσω της εταιρείας παραγωγής του συζύγου της και η αμοιβή της ανέρχεται στα 3.200 ευρώ την εκπομπή, αμοιβή όχι υπερβολική, μετά από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς όπως επίσης δήλωσε.
Δεν με ενδιαφέρει το ύψος της αμοιβής και θεωρώ πως δεν είναι και το ζητούμενο. Δεν μ'αρέσουν οι λαϊκισμοί του τύπου, πόσα παίρνουν οι δημοσιογράφοι έναντι των γιατρών, των λογιστών, των μηχανικών και δεν ξέρω ποιών άλλων.
Δεν μ'ενόχλησαν μία σειρά αμοιβών που δημοσιεύθηκαν για κάποιους δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης όσο υψηλοί κι αν φάνηκαν πχ Μ.Χούκλη. Μπράβο της, για μένα ή κρατική τηλεόραση πρέπει να αμοίβει αυτόν που δύναται με πολλαπλάσια αμοιβή να βρεθεί στο ιδιωτικό κανάλι.
Ομως στην περίπτωση της κας Μ.Τσόκλη, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Είναι Βουλευτής , (μη εκλεγμένη),μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με αμοιβή όχι αμελητέα. Μας δηλώνει, λοιπόν,ότι αφού δεν υπάρχει νομικό ασυμβίβαστο, γιατί να παραιτηθεί της αμοιβής των 10 εκπομπών; επιχειρηματολογώντας μάλιστα ότι η πρόταση της έγινε ακριβώς λόγω της εμπειρίας της ως πολίτης του κόσμου.
Είχε πεί κάτι διαφορετικό ο Γ.Βουλγαράκης όταν μας είπε ότι ηθικό είναι ότι είναι νόμιμο μιλώντας για τις off shore εταιρείες του; Ή είναι άλλης τάξης; Εγώ θεωρώ ότι είναι και τα δύο θέματα ηθικής τάξης.
Ανήκω σε αυτούς που δεν οραματίστηκαν ένα ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους του Ελληνικου Κοινοβουλίου, της ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, με τέτοιου είδους συμπεριφορές και μάλιστα σε μία τέτοια περίοδο. Σε μία περίοδο που ζητείται από μία σειρά παραγωγικών τάξεων ότι ζητείται.

Ηθελα να προσθέσω και τούτο. Κάποτε, γνωρίζοντας ανθρώπους σε ένδεια, τους ρώτησα αν έκαναν χρήση των χρημάτων που η Πρόνοια έδινε για πετρέλαιο θέρμανσης. Μου απάντησαν πως όχι, τα άφηναν για κάποιους άλλους, που τα είχαν περισσότερη ανάγκη.
Εχω ολοένα την αίσθηση ότι μεγαλόψυχοι και ηθικοί μπορεί να είναι τελικά αν όχι μόνο αλλά κατά κύριο λόγο οι μη κατέχοντες.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010


Επειδή ένας δρόμος υπάρχει μόνο για να μην διαψευσθεί η ελπίδα που εναποθέσαμε στη νέα κυβέρνηση. Ενας δρόμος που απαιτεί να τον πάρουν όλοι μαζί οι κυβερνώντες κι όχι ένας ένας μόνος του, με οδηγούς το σεβασμό στους θεσμούς (δεν είναι μια χαλαρή παρέα η κυβέρνηση), σεβασμό στους κανόνες και πίστη στις εξαγγελίες, σεβασμό στους πολίτες.
Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις συλλογικές ελπίδες. Οι ηγέτες οραματίζονται, τρέφουν ελπίδες δεν διαψεύδουν.
Σημείωση: Η εικόνα βρίσκεται στη διεύθυνση kaushik.net και μ'άρεσε πολύ